Otthon / Egyéb / Szigorítás: új jogszabály érinti a gyógynövényből készült hevítőrudakat
A kép forrása: internet (illusztráció)

Szigorítás: új jogszabály érinti a gyógynövényből készült hevítőrudakat

A gyógynövényből készült hevítőrudakat ezentúl csak dohányboltokban lehet árusítani egy hatósági jogszabály-módosítás alapján. A tervezet célja az, hogy a fiatalkorúak körében visszaszoruljon a dohányzás és védelmet biztosítson a legális piacnak – írja az MTI.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának módosításában a dohányzási célú gyógynövénytermékek törvényi definíciója kiegészül a hevítéssel történő fogyasztással is, és a tervezet alapján a gyógynövényes hevítőrudak nikotintartalmuktól függetlenül kizárólag dohányboltban forgalmazható termékekké válnak.

Magyarországon egyre népszerűbbek a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi- és gyógynövény-alapanyagokból készült termékek, amelyek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, így bárki, akár fiatalkorúak is szabadon hozzáférhetnek az árucikkekhez.

A dohánymentes hevítőrudak jelenleg a jövedéki kötelezettségeken és a forgalmazási korlátozásokon kívül esnek, ezért jelentős piacra kerülési előnnyel rendelkeznek.

Kiemelt kockázatot jelent, hogy a termékeket bárhol (webshopból, benzinkutakon, hírlapboltokban, nagyobb élelmiszerláncokban) be lehet szerezni, és hogy az eredetük és összetételük sok esetben nem ismert. A komplex törvénymódosítás azonban más jelentős változást is hoz.

A termékek online kereskedelme tiltva lesz, és a dohánytermékekre vonatkozó általános reklámtilalom a gyógynövénytartalmú hevítőrudakra is kiterjed majd. A hatóság a forgalmazók részére hat hónapos átmeneti időszakot biztosít, hogy rendezni tudják a készleteiket. A javaslatcsomag az Európai Unió illetékes szakbizottságának jóváhagyása után lép hatályba.

 

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: