Otthon / Friss hírek / Fölöttébb furcsa és szokatlan dolog történt Farkas Flóriánnal, 60 millió forint sorsa a tét

Fölöttébb furcsa és szokatlan dolog történt Farkas Flóriánnal, 60 millió forint sorsa a tét

A fideszes roma politikushoz köthető alapítvány kapta azt a támogatást, amelynek fejében jelzálogot jegyeztek be a Lungo Drom budapesti székházára – derült ki egy lapunkhoz eljutott minisztériumi tájékoztatóból.A közelmúltban írtunk arról, hogy 60 millió forintos jelzálog terheli a Farkas Flórián volt fideszes parlamenti képviselő elnökletével működő Lungo Drom székházát.

A kormánypárti roma szervezet 2012 nyarán ingyen kapta meg a VIII. kerületi a Bezerédj utca 17. szám alatt lévő 910 négyzetméteres épületet. A magyar állam ezzel egyidejűleg 15 évre szóló elidegenítési (eladási, elajándékozási) tilalmat jegyeztetett be az ingatlanra – olvasható ki a tulajdoni lapból.

Az ingatlanban korábban óvoda működött. Az általunk megkérdezett ingatlanjogi szakértő, Molnár Erika ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy a roma szervezet székháza a tulajdoni lapon még mindig óvoda megjelöléssel szerepel.

A 60 milliós jelzálog 2013 júliusában került rá a székházra, a bejegyző az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) volt. Ebből az a következtetés adódott, hogy a minisztérium 60 millió forintos támogatást adott a Lungo Dromnak, a jelzálog pedig a visszafizetés vagy az elszámolás biztosítékaként szolgált.

A kormánypárti roma szervezet 2012 nyarán ingyen kapta meg a VIII. kerületi Bezerédi utca 17. szám alatt lévő 910 négyzetméteres épületet

A kormánypárti roma szervezet 2012 nyarán ingyen kapta meg a VIII. kerületi Bezerédi utca 17. szám alatt lévő 910 négyzetméteres épületet

Szerettünk volna részleteket kideríteni a 60 millió forint sorsáról, de sem Farkas Flórián, sem az Emmi nem reagált megkeresésünkre. (A minisztérium időközben megszűnt létezni.) A Lungo Drom két politikusa, Farkas Félix volt parlamenti szószóló és Csóka János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) frakcióvezetője sem nyilatkozott érdemben. Csóka János csak annyit mondott: tudott a székházat terhelő 60 milliós jelzálogról, arról viszont nincs ismerete, hogy a pénzt mire fordították.

Cikkünk megjelenése után azonban eljutott lapunkhoz egy tájékoztató, amit az Emmi még 2017 nyarán, Vajda László akkori ORÖ-s képviselő kérdésére küldött az ügyben. A tájékoztató tanúsága szerint a minisztérium 2012 decemberében támogatási szerződést írt alá az Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvánnyal (OTKA). A szerződés az „ingatlan működtetésére és a támogatási cél fenntartásának biztosítása érdekében 10 év működtetési kötelezettséget ír elő a kedvezményezett”, azaz az alapítvány számára.

Ezzel összefüggésben jött létre a 60 milliós zálogszerződés az Emmi (zálogjogosult), a Lungo Drom (zálogkötelezett) és az OTKA (kedvezményezett) között. A jelzálogjog – olvasható a tájékoztatóban – „a támogatási szerződésben foglalt 10 éves működtetési kötelezettség teljes időtartamára fennmarad”.

A Farkas Flóriánhoz és a Lungo Dromhoz kötődő OTKA székhelye szintén a Bezerédi utca 17-ben található, de nem árt hangsúlyozni, hogy az ingatlan nem az alapítvány, hanem a szervezetileg tőle különállóan működő Lungo Drom tulajdona. „Fölöttébb furcsa és szokatlan eljárás, hogy egy alapítványnak adott támogatás fejében más szervezet tulajdonát terhelik meg jelzáloggal” – állapította meg Molnár Erika ügyvéd.

Elvárható lett volna az is, hogy a tulajdoni lapon feltüntessék, a jelzálog 10 éves időtartamra szól (miként azt a 15 éves terhelési tilalom esetében megtették). Bővebben akkor lehetne értékelni az ügyletet, ha tudnánk, mi áll a minisztériummal kötött támogatási szerződésben – tette hozzá Molnár Erika.

Az elmúlt évek során többször is próbáltunk bejutni a Bezerédi utca 17-be, de minden alkalommal zárt ajtókat találtunk. Az OTKA korábbi honlapja már nem elérhető. Arról, hogy az alapítvány pontosan milyen tevékenységet folytat, nincs tudásunk: a bírósági nyilvántartásban fellelhető beszámolók jobbára csak általánosságokat tartalmaznak.

Az OTKA nem tartozik a jó hírnévnek örvendő alapítványok közé. Hadházy Ákos 2016-ban – még LMP-s képviselőként – egyik korrupcióinfóján annak a gyanújának adott hangot, hogy az alapítvány nem végez tényleges munkát, valójában Farkas Flórián és emberei kifizetőhelyeként működik. A Népszabadság akkor arról írt, hogy az OTKA néhány év leforgása alatt több mint egymilliárd forintot zsebelt be: a különféle támogatási forrásokból ömlött a pénz, volt olyan év, amikor a tisztségviselők javadalmazására közel 200 millió forint ment el.

nepszava.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: