Otthon / Egészségügy / 12 országból már több mint 80 majomhimlős esetet találtak

12 országból már több mint 80 majomhimlős esetet találtak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi közlése szerint legalább 12 országból már több mint 80 esetben mutatták ki a majomhimlőt emberekben. A WHO szerint valószínűsíthető, hogy hamarosan még több esetről tudunk majd.

Már kilenc európai országban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában is kimutatták a betegséget, amely főleg Közép- és Nyugat-Afrika kevésbé lakott részein szokott jelen lenni.

 Fotó: ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Az egészségügyi hatóságok szerint a majomhimlő az emberekben jellemzően enyhe-közepes megbetegedést okoz, és a legtöbben pár hét alatt teljesen felépülnek. A vírus nem terjed könnyen emberről emberre, ezért a hatóságok a tömeges megbetegedés kockázatát még mindig nagyon alacsonynak tartják.

A vírus ellen nincs külön oltás, ugyanakkor a hagyományos himlőoltás 85 százalékos védelmet jelent, mivel a két vírustörzs eléggé hasonlít egymásra.

Európából eddig Nagy-Britanniából, Spanyolországból, Portugáliából, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Franciaországból, Olaszországból és Svédországból jelentettek eseteket.

A WHO pénteki közleményében azt írta, hogy a vírus jelenlegi felbukkanása atipikusnak mondható, és együttműködnek az adott országok hatóságaival, hogy kiterjesszék a vírus követését, és támogassák azokat, akik megfertőződtek. A WHO egyben figyelmeztetett arra, hogy nem szabad stigmatizálni azokat, akik elkapták a vírust, mivel ez elriaszthat embereket attól, hogy orvosi segítséget kérjenek, ez pedig a betegség terjedését segítheti.

A WHO európai igazgatója, Hans Kluge a betegség további terjedésére számít a nyári tömegrendezvények miatt. Elmondta azt is, hogy az ismert esetek között csak egyetlen egy valaki volt, aki nemrég olyan országban járt, ahol a vírus rendszeresen jelen van. (BBC)
444.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: