Otthon / Friss hírek / „A közélet befolyásolására alkalmas” civil szervezeteket vizsgál az Állami Számvevőszék

„A közélet befolyásolására alkalmas” civil szervezeteket vizsgál az Állami Számvevőszék

Mindez azt követően történik, hogy az Európai Bíróság elkaszálta azt a törvényt, amelyikkel külföldről finanszírozott szervezetnek minősítettek civil szerveződéseket.

Egy hónappal a választások után az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nekilátott az általa „közélet befolyásolására alkalmas” civil szervezetnek minősített egyesületek ellenőrzését – derül ki a Szabad Európa cikkéből. A történtek előzményét még tavaly kell keresnünk, egészen pontosan 2021 áprilisában, amikor a kormány megsemmisítette azt a törvényét, amely külföldről finanszírozott civil szervezetnek minősített volna minden olyan egyesületet, amely egy adóévben legalább 7,2 millió forint értékű adományban, vagy támogatásban részesült. Az orosz mintára készült törvényről az Európai Bizottság is kimondta, hogy ellenkezik az uniós joggal, sőt, az unió kötelezettségszegési eljárást is indított miatta. Tavaly a kormány még visszatáncolt, de egy hónappal később már új civiltörvélnyt tett le az asztalra, ebben pedig az ÁSZ-t bízta meg a „közélet befolyásolására alkalmas” szervezetek ellenőrzésével.

A vizsgálat több ezer szervezetet érint, mert bár a jogszabály nem fejti ki pontosan, hogy mit is ért a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységnek, az azonban kiderül belőle, hogy minden olyan szervezetet vizsgálni fognak, amelynek a tárgyévi mérlegfőösszege eléri a húszmillió forintot.

A portálnak nyilatkozott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) igazgatója, Szabó Máté, aki elmondta, hogy a szervezetek felé az ÁSZ-tól érkezett megkeresés és adatbekérés nyilvánvalóan egy folyamat első lépése, ugyanakkor ezzel a döntéssel olyan jogkört kapott az ÁSZ, amellyel közpénzek felett egyáltalán nem diszponáló egyesületek autonómiájába is beleavatkozhat. Erre Szabó szerint nincs jogalapja, pláne, hogy a számvevőszék dolga elsősorban az országgyűlési szervek közpénzköltésének ellenőrzése, szóval egyelőre rejtély, hogy közpénz híján mégis mit fog vizsgálni a szervezet.

A portál kérdéseket küldött az ÁSZ-nak is, a szervezet pedig válaszlevelében azzal indokolta tevékenységét, hogy a civil szervezetek a társadalom szinte valamennyi csoportjával kapcsolatba kerülnek munkájuk során, így rajtuk keresztül a közéletre és a közvéleményre is befolyással bírnak. Az a szervezet válaszából nem derült ki, hogy a nem közpénzből gazdálkodó civil egyesületeket milyen alapon vizsgálják, vagy számoltatják el.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: