21 éves csúcsra, 9,5 százalékra gyorsult az infláció áprilisban, de van, ami ennek a többszörösével drágult. A Portfolio minden termék átlagárát elkérte a KSH-tól, és kiderült, hogy:
- a paradicsom és a krumpli ára 40 százalékkal drágább, mint egy éve, miután kevesebb termett belőle,
- a befagyasztott árú sertéscomb ugyanannyi, de a májkrém 31,5 százalékkal drágább,
- a finomliszt árát befagyasztották, de a rétesliszté 47 százalékot nőtt,
- a hatósági áras szárnyvég nem drágult, de a szárnyért 43 százalékkal, a csirkecombért 47 százalékkal kell többet fizetni.
Hornyák József, a Portfolio makroelemzője úgy véli, jobban megemelték azoknak a termékeknek az árát, amikre nem vonatkozik az árstop, vagyis „amit a csirkemellen megnyerünk, ha azt vásároljuk, azt a csirkecombon és a csirke többi részén elveszítjük”.
Máshol az fékezi a drágulást, hogy a kereslet csökkenni kezdett, de Magyarországon a kereslet jelentősen nő, ami az szja-visszatérítésnek, a 13. havi nyugdíjnak, és ehhez hasonló egyedi tényezőknek a hatása, így a cégek tovább tudják növelni az árakat.
Az RTL-nek a kormány az élelmiszerárak átlag fölötti emelkedésről annyit írt: „Magyarországon az EU-ban egyedülálló intézkedések – köztük az élelmiszerárstop – védik a lakosságot”. (RTL)
444.hu