Otthon / Friss hírek / Megjelent az első drámai áruhiány Szerbiában

Megjelent az első drámai áruhiány Szerbiában

Szerbiában áruhiány alakult ki a hatósági áras kristálycukorból, szakértők szerint azért, mert az emberek pánikvásárlásokba kezdtek. A megoldás a hatósági ár eltörlése lehetne, miután a cukor nem nélkülözhetetlen élelmiszer – ajánlja egy elemző.

Egyre nehezebb a vajdasági üzletek polcain kristálycukrot találni – adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Szinte már-már lehetetlen küldetésnek számít egykilós csomagolásban cukrot venni, s az utóbbi napokban amint az eladók kirakták a csomagokat a polcra, azok percek alatt elkeltek. Aki nem szeretne üres kézzel hazamenni, az kockacukrot vagy porcukrot tehet a kosarába, igaz, ezeknek az ára sokkal magasabb, mint a hatósági áras, egykilós csomagolásban levő kristálycukoré.

A szakértők szerint a kialakult pánik miatt fogyott el a kristálycukor. – Egy mesterségesen generált helyzetről van szó, s közvetetten kapcsolatban van a polgárok nyugtalanításával, valamint a vásárlóknak a 90-es évekbe visszanyúló emlékeivel – mondta Milan Prostran elemző a biznis.rs portálnak.

– A helyzetet a különféle fenyegetések fényében, mint például a bombariadók vagy az, hogy nem lesz elég élelem, figyelem. Elég, ha csak valaki közzéteszi azt a hírt, hogy valamiből hiány van, és nemsokára nem lesz kapható. Mindenki elkezd raktározni, függetlenül attól, hogy a vásárlóknak nincs szükségük olyan mennyiségre, amelyet hazavisznek – mondta Prostran.

– Nincs ok a pánikra, és számomra érthetetlen, hogy a kormány miért nem próbálta megnyugtatni az embereket, tegyük fel egy olyan információval, hogy 50 ezer vagy 100 ezer tonna cukrot a vásárlók rendelkezésére bocsát az árutartalékból. Szerintem ezt minél előbb meg kell tenni – véli a szakember. Emellett  a kristálycukrot törölni kell a hatósági áras termékek közül, vagyis a cukor árát nem kell az államnak szabályoznia. A cukor nem egy alapvető élelmiszer, úgy mint a kenyér, a fogyasztását lehet racionalizálni.

 

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: