Otthon / Friss hírek / Külföldiek tankolása: váratlanul tett egy kivételt a kormány

Külföldiek tankolása: váratlanul tett egy kivételt a kormány

Ha egy külföldi országban az üzemanyag hatósági áras, akkor az annak az országnak jelzése szerint kocsiba Magyarországon is hatósági áron tölthető üzemanyag, feltéve, hogy a magyar rendszámú kocsi ott hatósági áron tankolhat. Az érintett országok jegyzékét a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben teszi közzé. Erre eddig nem került sor.

A kormány csütörtökön késő este a Magyar Közlönyben tette közzé azt a rendeletet, amely kimondja: péntektől külföldi rendszámú gépjárműbe csak piaci áron tölthető üzemanyag.

A jogszabály azonban tesz egy kivételt: hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és ott a magyar rendszámú jármű is hatósági áron tankolhat. Ezen országok listáját a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben teszi közzé. Erre eddig nem került sor.

A rendelet kitér arra is, hogy a jármű honosságát az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője köteles megállapítani. Amennyiben ez kétséget kizáróan nem állapítható meg, felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő, hitelt érdemlő igazolására. Amennyiben a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag csak piaci áron értékesíthető részére.

Mint korábban megírtuk: a benzinkutasok érdekvédelmi szervezete szerint nem lehet a gyakorlatban végrehajtani a kormány elképzelését, miszerint csak a magyar rendszámú autókba lehet kedvezményes árú üzemanyagot tölteni.

 

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: