Otthon / Egyéb / Csődbe viheti a magyar vendéglátósokat az élelmiszerek drágulása
Image: 73947821, Az Anker't romkocsma Budapesten, a Paulay Ede u. 33. szám alatt. Az Anker Klub 2018 szeptemberében végleg bezárt, és nyolc év után a kerthelyiséges Ankertet is becsukják. A posztot azzal zárták, hogy talán máshol még folytatják, de egyelõre el kell búcsúzzunk a szórakozóhelytõl és kulturális központtól., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Csődbe viheti a magyar vendéglátósokat az élelmiszerek drágulása

Az iparágat folyamatos sorscsapások érik, és a legtöbb mögött az Orbán-kormány alkalmatlansága és kapzsisága áll. Ők a következő, de nem az utolsó társadalmi csoport, akiket ellehetetlenít a NER.

Az országot lassan térdre kényszeríti a drágulás. Az üzemanyag- és az élelmiszer-árak az egekben, a pénzünk semmit sem ér, a becsületes emberek egyre nehezebben tudják ellátni a családjukat. És ha egy kis kikapcsolódást szeretnénk a pénzügyi aggodalmak alatt, lassan ezt is elbaltázhatja az Orbán-kormány alkalmatlansága.

Csőd és egyéni tragédiák tömege lesz a vége…

Ugyanis a vendéglátósok sem képesek lépést tartani a drágulással és az áruhiánnyal, és lassan nem marad választásuk: csődbe mennek, vagy túlemelik az árakat.

“Az egész ágazatot nagyon mélyen érintette az elmúlt 2 éves válság, és még ki sem lábaltunk, máris itt a háború, rengeteg alapanyag ára emelkedett – van olyan, amit lokálisan már esetleg nem is lehet kapni, például az étolaj”

– mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az InfoRádiónak.

Ahogyan a gazdaság többi ágazata, úgy a vendéglátás is sorra kapja a pofonokat. Az évek óta tartó munkaerőhiány után a koronavírus-járvány zárt be rengeteg helyet, és aki ezt túlélte, annak a Fidesz gyalázatos intézkedéseivel és a szomszédban folyó háborúval kell megbirkóznia.

A baj nem jár egyedül, így van ez a vendéglátásnál is:

  • Az élelmiszerek drágulása miatt nehéz emberi árakat fenntartani az éttermekben és a kocsmákban;
  • Az energiaárak a szállítást és a működtetést is megnehezítik;
  • A kormány évek óta késik a vállalkozásoknak járó támogatásokkal, és most sem segít;
  • A külföldi turisták egyre csak fogynak, miközben a magyaroknak nem marad pénze.

Ennek komoly következményei lettek, és ez az adatokból is meglátszik:

“Mintegy 3400-zal, 51 ezerről 48 ezer alá csökkent a vendéglátóhelyek száma a járvány két évében, a 2022-es év elejére”

– mondta Kovács.

Bár ez a szám első pillantásra nem tűnik soknak, valójában hatalmas problémát jelent.

A vállalkozások csődje miatt rengetegen elveszítették a munkájukat. A legnagyobb áldozatok az italüzletek és a kocsmák voltak, sok vidéki helyszín zárt be végleg, és nem valószínű, hogy valaha újranyitnak. Arról nem is beszélve, hogy ezek rengeteg adót fizettek be, és ez a kiesés tovább fog rontani a Fidesz által kiürített államkassza helyzetén.

A Fidesz-kormány állítólag nagy hangsúlyt fektet a turizmusra. Nem véletlen, hiszen jobb időkben ez egy kiváló bevételi forrás, főleg az államnak. De most, amikor a valóban lehetne tenni a vendéglátás érdekében, nem csinálnak semmit, és nem nyújtanak segítséget.

Mármint azoknak, akik nem a NER csicskái. A Mészáros-féle fideszes üzletemberek éttermei és szállodái kiválóan megvannak – úsznak a támogatásban, az áraikat csak luxusvendégek tudják megfizetni és őket nem érinti a hiány, hiszen az egész állam nekik dolgozik.
Még szép, hogy nem segítenek a kis- és középyvállalkozásoknak. Ha az átlagember csődbe megy, az nekik nem számít – ha több ezren munkanélkülivé válnak, kit érdekel? Amíg van mit lopni és mutyizni, addig a Fidesz a kisujját sem fogja mozdítani a magyarok érdekében.

ezalenyeg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: