Otthon / Dél-somogyi hírek / Famegmunkáló gépet talált fel és épített Lábodon

Famegmunkáló gépet talált fel és épített Lábodon

A géppel kb. tízszeres gyorsasággal lehet megmunkálni az akácoszlopokat a kézi szerszámokhoz képest. A lábodi vállalkozás egy horvát-magyar együttműködés keretében, uniós támogatással valósította meg a fejlesztést.

Főleg fehér akácoszlopokat dolgoznak fel az Europa Uno Kft. lábodi telephelyén. Ez egy kemény, masszív fa, egyetemi kutatások szerint akár 500 évig tartós marad, vagyis kiválóan ellenáll a környezeti hatásoknak. Ráadásul egyedi mintázattal bír.

A vállalkozás magyar alapanyagot dolgoz fel, elsősorban Zalából és Somogyból szerzi be azt. Átlagosan 3-5 méter hosszú, köbmétere 800 kiló. A végterméket játszóterek és rönkházak építésére, kültéri épületek, belterek és üzletek díszítésére, pavilonok és bútorok készítésére használják.

Eddig mindenhol kézi szerszámokkal munkálták meg a faoszlopokat, az új fejlesztésű berendezés azonban sokkal könnyebbé és gyorsabbá teszi a folyamatot. A gépet a lábodi cég olasz tulajdonosa, Paolo Nieli találta fel, egy prototípusát korábban meg is építette. Most a tervrajzok alapján egy másik vállalkozás készítette a fő alkatrészeket.

– Először a kérget marja le a faoszlopról, utána pedig simára csiszolja. A horvát partnerünk egy szoftvert is készített hozzá, ami bizonyos funkciókat automatizál – ismertette a szerkezet működésének lényegét az Europa Uno Kft. ügyvezető-tulajdonosa. – Tízszeres gyorsasággal tudja feldolgozni a hengeroszlopot, 3-10 méter hosszúakat, vagyis elég széles tartományban működik. Ráadásul a kézi feldolgozáshoz képest jóval magasabb minőségű végterméket produkál.

Ennek köszönhetően meg is nőtt a kereslet a faoszlopaik iránt. Főként Német- és Olaszországba, valamint Dél-Koreába exportálnak, de úgy tapasztalják, hogy már Magyarországon is kezdik felfedezni a fehér akácot.

Az akácoszlop-megmunkáló gép szabadalmi eljárása folyamatban van, egyelőre a piacon nincs még egy ilyen szerkezet. Az Europa Uno Kft. 135 ezer, horvát partnerük pedig csaknem 74 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesült az uniós pályázatnak köszönhetően.

A projekt az Interreg V-A Horvátország-Magyarország 2014-2020 Együttműködési Program, B-Light konstrukció keretein belül valósul meg az Európai Unió támogatásával.

Famegmunkáló gépet találtak fel és készítettek el Lábodon egy uniós pályázatnak köszönhetően
Famegmunkáló gépet találtak fel és készítettek el Lábodon egy uniós pályázatnak köszönhetően

atadhir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: