Otthon / Egyéb / Jó hírt kaptak az építkezők, árcsökkenés kezdődött

Jó hírt kaptak az építkezők, árcsökkenés kezdődött

Hosszú idő után végre jó hírt kaptak az építkezők, vannak olyan termékek, amelyek ára jelentősen csökkent, bár még nem tért vissza az orosz-ukrán háború előtti szintre, és további árcsökkenések várhatók.

Nemrég egyes építési termékek a háború előtt jegyzettnél már akár 40 százalékkal is többe kerültek, és jókora kihívásokkal néztek szembe az ellátási lánc szereplői az anyaghiány és a szállítási határidők csúszása miatt is. Az elmúlt egy hónapban azonban bizonyos termékkategóriákban szépen korrigáltak az árak – írja a Világgazdaság.

A betonacél például több mint 30 százalékkal, az építési fa és a fűrészáru mintegy 25 százalékkal lett olcsóbb – mondta Wiesinger Raimund, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke, a Lambda Systeme Kft. ügyvezető igazgatója. Nem éves alapon csökkentek az árak, a háború miatt kilőtt szintek szelídültek meg mostanra.

Mindezek nyomán az érintett termékkörökben összességében már „csak” 10-15 százalékkal magasabb a jelenlegi árszint, mint február közepén volt. Az acéltermékek esetében korrigáltak a nemzetközi árfolyamok, és a beszerzési láncok is átrendeződtek, az Ukrajnában megsemmisült gyártókapacitást más forrásokból – például Törökországból – pótolni tudták a kereskedők.

A továbbra is magas költségszintek miatt nem változott viszont a szárazépítészeti anyagok – a gipszkarton és tartószerkezetei –, valamint az égetett kerámiatermékek – például tégla, cserép – ára, a gyártók teljes kapacitással működnek. Ugyanez a helyzet a szigetelőanyagok többségénél is, kivéve a szálas szigetelőanyagokat, ám arra van remény, hogy a kőzetgyapot esetében a közeljövőben rövidülhetnek a szállítási határidők.

 

napi.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: