Otthon / Friss hírek / Betett a meggynek a jégeső Somogyban, oda a termés

Betett a meggynek a jégeső Somogyban, oda a termés

Nagy károkat szenvedett a cseresznye, a napraforgó és a kukorica is.

Sok helyen esett teniszlabda nagyságú jég, a gyümölcsösökben százszázalékos a kár, lyukasak a fóliák és az üvegházak is betörtek. A zord időjárás az eperszezonnak gyakorlatilag véget vetett, de az éppen kezdődő cseresznyeszezont is teljesen tönkretette.

“A cseresznyeültetvény felét, a meggyet teljesen elverte a jég, a fák alatt, a földön van szinte minden

– mondta Tomka Anna kapos­szerdahelyi termelő. Hozzátette: nagy bajban vannak a gyümölcstermesztők, és állami segítség nélkül nem tudják tevékenységüket folytatni, képtelenek lesznek kiheverni ezt a krízist.

Kadarkút határában két nagy napraforgótáblán a 30-40 centis csillagbimbós növényeket derékba törte a vihar, a leveleiket pedig kilyuggatta a jég. A somogyi szántóföldeken tetemesek a károk, de a veteményeseket sem kímélte a vihar, hiszen a paprika- és paradicsompalántákat a galambtojás nagyságú jég tönkretette.

Nagy a kár a kukoricásban és a napraforgóban is

Nemcsak a kalászosokban, a napraforgó-ültetvényekben, hanem a kukoricásban is károkat okozott a jégverés. A a szamóca-, cseresznye- és meggyültetvényekben a kár 100 százalékos, de a barack, alma, körte, szilva és szőlő hajtása és lombozata is sérült, emiatt az ezeken termő gyümölcsök közül sok alkalmatlan lesz étkezésre

– mondta el a lapnak Berek Gábor, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara Somogyi Igazgatóságának elnöke. A megyei elnök azt javasolja, hogy a gazdák mielőbb keressék fel a falugazdászokat, akik segítenek a kárbejelentésekben.

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: