Otthon / Friss hírek / A kormány szembemegy saját korábbi rezsielveivel, ha elveszik a vállalkozások olcsó rezsijét is

A kormány szembemegy saját korábbi rezsielveivel, ha elveszik a vállalkozások olcsó rezsijét is

Júliustól kizárják a rezsicsökkentési rendszerből azokat az önkormányzatokat és cégeket, amelyek eddig kedvezményes áron jutottak energiához. A szombat este megjelent kormányhatározat szerint Palkovics László technológiai és Varga Mihály pénzügyminiszternek a visszaélések elkerülése érdekében javaslatot kell tenniük, hogy kizárólag a lakossági fogyasztók legyenek jogosultak a rezsicsökkentett tarifákhoz.

Mindezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is megerősítette. Szerinte kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat.

A Népszava értékelése szerint a szombati kormányhatározat megfogalmazásának nincs semmi értelme, ráadásul látszólag szögesen ellentétes a kabinet tavaly novemberben meghirdetett rezsielveivel, amikor is lehetővé tették, hogy kisvállalkozók is belépjenek a rezsicsökkentett körbe.

Vagyis a valóság az, hogy Magyarországon meghatározott mérőóra-teljesítmény alatt vállalkozások százezrei évtizedek óta jogszerűen vételeznek egyetemes szolgáltatási áron villamos energiát és földgázt.

Arra is emlékeztetnek, hogy a 2013-as „rezsicsökkentés” óta a lakossági és nem lakossági egyetemes energiatarifák különváltak.

  • Így míg 2014 óta egy lakossági ügyféltől 36-37 forintot kérnek az áram kilowattórájáért, addig egy egyetemes szolgáltatásra jogosult vállalkozás ma már 70 százalékkal többet, 62 forintot fizet ugyanazért.
  • A nettó gázdíjban a különbség legalább egyharmad, de a cégeket ezen felül további díjak és járulékok is terhelik.

A lap szerint a kormánykulisszák mögött már tavaly kitörhetett a pánik: az energiát egyre emelkedő – zömmel tőzsdei – áron vásárló, ellenben a lakosságnak változatlanul a 2014-es, „rezsicsökkentett” áron értékesítő MVM ugyanis emiatt már akkor kifogyhatott a (köz)pénzből. Így a kormány, váratlan fordulattal, már tavaly, látszólag szöges ellentétben az addig hirdetett rezsicsökkentési politikával, megvonta az állami intézmények egyetemes energiatarifa-jogát, piaci vásárlásra kötelezve e kört. Bár a hazai cégekre vonatkozó hasonló döntés ez utóbbi folyamatba illeszthető, a kormányhatározat ama sugallata, hogy cégek jelenleg visszaélésszerűen vásárolnának egyetemes tarifán energiát, teljességgel légből kapott szerintük.

Az is igaz viszont, hogy olyan magánlakásba, ahol a magántulajdonos fizeti a rezsit, eddig minden további nélkül működhettek cégek – jegyezték meg. Az ezzel kapcsolatos visszaélések lehetőségét úgy igyekeztek kiszűrni, hogy bizonyos óraméret felett a háztartások sem jogosultak a hatósági energiatarifára.

 

444.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: