Otthon / Friss hírek / Képviselői vagyonnyilatkozat: lazításról vagy szigorításról dönt majd az Országgyűlés?

Képviselői vagyonnyilatkozat: lazításról vagy szigorításról dönt majd az Országgyűlés?

A törvényalkotási bizottság ülésén a vita a lakások bevallása körül volt.

A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos törvények módosításáról tárgyalt csütörtökön az országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Az ülésén a véglegesnek szánt szövegnek még az értelmezésében se tudtak megegyezni. Az ellenzék szerint a Fidesz lényeges vagyonelemeket akar eltitkolni, míg az igazságügyi államtitkár a módosítás módosításában éppen szigorítást lát.

A kormány az Európai Bizottsággal történő megegyezés – vagyis az uniós pénzek megszerzése – érdekében szeptemberben azt javasolta, hogy állítsák vissza a képviselők és más köztisztségviselők részletesebb vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét, amelyet júliusban megszüntettek, teljesen semmitmondóvá téve a bevallást. A törvényjavaslat alapján minden évben újra be kell számolni az ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról (például járművek, műkincsek), jövedelmekről, megtakarításokról és tartozásokról.

Erről hétfőn szavaz majd az országgyűlés, a törvényalkotási bizottság pedig ma további változtatásokat fogadott el a szövegben. Vita a lakások bevallása körül volt. Korábban kivétel nélkül minden ingatlant be kellett írni, a júliusi törvény szerint pedig egyiket sem. A mostani javaslat úgy szól, hogy „a nyilatkozatot adó, valamint a vele közös háztartásban élő házastársa vagy élettársa és gyermeke(i) kizárólagos használatára fenntartott ingatlanokat” nem kell bevallani, a többit igen. Erre mondta Arató Gergely DK-képviselő, hogy ez komolytalanná teszi az egészet. Ha el lehet titkolni egyesek kastélyait, vadászházait azon a címen, hogy ezeket csak ők használják, ami bizonyíthatatlan, akkor szerinte semmi értelme az egésznek, csak látszatintézkedés.

Láng Zsolt (Fidesz) erre úgy reagált, hogy az ellenzék láthatóan nem akar megállapodni az Európai Bizottsággal, míg a Fidesz igen. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár pedig azt magyarázta, hogy a TAB elé került kiegészítő kitöltési utasítás éppen szigorítást jelent, szűkíti a titokban tartható ingatlanok körét, ugyanis így szól: „Nem kell feltüntetni azt az ingatlant, amelyet a nyilatkozatot adó, illetve családtagja életvitelszerűen vagy tartós jelleggel lakhatás céljából használ”. Ez szerinte szűkebb kör, mint amit kizárólagosan használnak, bár azt nem indokolta meg, hogy miért hagyják benne a kérdőívben az utóbbi kifejezést is.

A bizottság kormánypárti többsége a kiegészítéssel együtt szavazta meg a módosításokat. A törvényről hétfőn dönt az országgyűlés.

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: