Otthon / Egyéb / Megnevezték, kik vezetik az Orbán-kormány korrupció elleni harcát az EU-s pénzek megszerzéséért

Megnevezték, kik vezetik az Orbán-kormány korrupció elleni harcát az EU-s pénzek megszerzéséért

A javaslat már Novák Katalinnál van, a testület elnöke és két helyettese már pénteken hivatalba is lép.

Csütörtök este közleményben jelentette be Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke, kiket talált megfelelőnek a tisztségviselők kijelölésére hivatott alkalmassági bizottság az Orbán-kormány korrupció elleni harcát irányító Integritás Hatóság vezetésére.

E szerint ami az elnöki posztot illeti, öt, ami az elnökhelyettesi posztot illeti, 13 olyan pályázat futott be az ÁSZ-hoz, amely megfelelt a szabályoknak. Személyes meghallgatás után az értékelési keretrendszerben Biró Ferenc 129 pontot, Holbusz Tímea 112 pontot, Dabóczi Kálmán 102 pontot kapott, így Windisch László az Integritás Hatóság elnökének Biró Ferencet, elnökhelyettesének pedig Holbusz Tímeát és Dabóczi Kálmánt jelöli. Döntésérőt az ÁSZ  elnöke levelet írt Novák Katalin köztársasági elnöknek, aki pénteken, 2022. november 4-én nevezi ki az Integritás Hatóság új vezetőit.

Mindhárom jelölt kimagasló szakmai tudással, tapasztalattal és vezetői gyakorlattal rendelkezik. Függetlenségük és elfogulatlanságuk kapcsán aggály nem merült fel

– írta Windisch László.

Bíró Ferenc 2020 szeptembere óta cégtársként vezeti a PwC magyarországi, illetve dél-kelet európai forensic szolgáltatások üzletágát kockázatkezelési és vállalatirányítási területen. A cég honlapján szereplő bemutatkozása szerint karrierje alatt több mint 100 vizsgálatban vett részt, szorosan együttműködve ügyvédi irodákkal, széles körű tapasztalattal rendelkezik komplex vállalati visszaélések és korrupciós ügyek feltárásában. Holbusz Tímea az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóságát irányítja, Dabóczi Kálmán pedig a Budapesti Közlekedési Központ egykori vezérigazgatója, aki 2018 novemberében Tarlós István akkori főpolgármester menesztett a 40 milliárd forintos elektronikus jegyrendszer bevezetése körüli viták miatt.

Az egyik pályázó Matusik Tamás, a Budai Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírója volt, akit a Fidesz-közeli média és a Kúria elnöke nemrég elég intenzíven elkezdett támadni egy találkozó miatt David Pressmann-nal, az Egyesült Államok új budapesti nagykövetével. Ő 95 pontot kapott az értékelési keretrendszerben.

Az Integritás Hatóság felállítása egyike annak a 17 kötelezettségvállalásnak, amelynek a teljesítését az Európai Bizottság elvárja a gazdasági helyreállítási alap pénzeinek folyósításáért. November 19-én a testületnek már működnie kell.

 

nepszava.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ördögűzőt fogadott Orbán Viktor

A miniszterelnök a karmelitában látta vendégül James Blount atyát aki 40 éve hivatalosan is exorcistának, …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: