Otthon / Friss hírek / Válaszra sem méltatta a kormány az 1600 fogyatékkal élőt ellátó egyesületet, hétszeres lett a rezsijük

Válaszra sem méltatta a kormány az 1600 fogyatékkal élőt ellátó egyesületet, hétszeres lett a rezsijük

1600 fogyatékossággal élő ember ellátása és 200 dolgozó megélhetése kerülhet veszélybe, miután 20 millióról 135 millióra nőtt a Mozgássérültek Somogy Megyei Egyesületének rezsiszámlája. Az egyesület elnöke szerint ezt nem tudják kifizetni. Több minisztériumtól is kértek segítséget, de eddig még választ sem kaptak.

Családként élünk itt, nagyon kár lenne, ha ezt a családi rendszert felbontanák

– mondta az RTL Híradójának Mészárosné Kovács Rita, a Kaposvári Napsugár Integrált Szociális Intézmény lakója és dolgozója. Az otthonban 24 bentlakó és 40 bejáró fogyatékossággal élő embert látnak el, már ameddig nyitva maradhatnak.

Mészárosné szerint neki és a társainak is nagyon nagy problémát okozna, ha az intézmény bezárna, mert sem családi, sem egyéb területen nem tudják megoldani a saját ellátásukat és lakhatásukat. „A másik az, hogy a munkahelyünk is itt van, annak a segítségével tudjuk magunkat fenntartani” – tette hozzá.

Ez az egyik intézmény a 24-ből, amelyet a Mozgássérültek Somogy Megyei Egyesülete üzemeltet. Összesen 1600 embert látnak el: mozgássérülteket, vakokat, siketeket és halmozottan fogyatékos embereket, nemcsak a megyéből, hanem az egész országból.

Eddig összesen évi 20 millió forint volt a rezsiszámlájuk, de a szigorítás után ők is kiestek a rezsicsökkentéssel védettek köréből, és mint Hegedűs Lajos, az egyesület elnöke elmondta, „az idei árajánlatok alapján a gáz- és a villamosenergia, valamit a távfűtés – mert egy intézményben van távfűtés – költsége meghaladja a 135 millió forintot, amit egy civilszervezet nem tud kigazdálkodni”.

Az egyesület költségvetésének 15 százalékát a betegek fizetik, 65 százalékát az állam adja, a fennmaradó 20 százalékot adományokból gyűjtik össze. Miután ez utóbbi bevétel bizonytalan, a sérült emberek pedig nem tudnak többet fizetni, így az államtól várnak segítséget, de eddig nem jártak sikerrel.

Megkerestük a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt, a miniszterelnök társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsadóját, miniszteri megbízottat, megkerestük a Belügyminisztériumot, az energetikai ellátásért felelős minisztériumot, sehonnan semmilyen választ, nemcsak választ, hanem még csak ígéretet sem kaptunk

– mondta Hegedűs.

Az RTL Híradó is kereste a kormányt az ügyben, de választ ők sem kaptak.

 

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: