Otthon / Friss hírek / Teljes napelemstop, már a vállalatok sem építhetnek erőművet Magyarországon

Teljes napelemstop, már a vállalatok sem építhetnek erőművet Magyarországon

Csak a jéghegy csúcsa volt a kormány lakossági napelemrendelete, a vállalati szektor már nyár óta nem kap engedélyt egyetlen új napelemes-rendszer építésére sem, írja a 24.hu.

A cikk szerint a feldolgozóipari szereplőknek – különösen az energiafaló ágazatokból, mint például a fémiparból vagy az építőanyag iparból – égető szükség lenne napelemes rendszerekre, hogy csökkenteni tudják az energiaköltségeiket. Nagy Márton nemrég ki is hirdette a kormány gyármentő programját kifejezetten nagyvállalatoknak, de a pályázatot folyamatosan halasztják, november elején megint februárig tolták ki a határidőt. A júliusban életbe lépett új szabályozással pedig lehetetlen követelnek a nagyvállalatoktól, írja a 24.

Eszerint ugyanis július 15-től a háztartásinál nagyobb méretű napelem építésére már csak az kaphat engedélyt, aki villamosenergia-tárolót is létesít mellé. Ez a lapnak megszólaló vállalkozó szerint önmagában 30-40 százalékkal drágítja a beruházásokat.

 Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az október 13-i kormányinfón jelentette be, hogy behúzzák a kéziféket a korábban még nagyon támogatott lakossági napelem pályázaton: aki mostantól napelemet szerel a háza tetejére, annak nem lesz betáplálási kötelezettsége: egyszerűbben mondva a megtermelt, de fel nem használt áramot nem táplálhatja be a kisfeszültségű hálózatba, vagyis vagy felhasználja otthon, vagy elveszik. Ezzel az intézkedéssel az Orbán-kormány egyik pillanatról a másikra lényegében ellehetetlenítette a háztetőre szerelt napelemek piacát.

A döntést energiával foglalkozó szakemberek és a napelemekkel foglalkozó cégek sem értik, főleg annak fényében, hogy a kormány még október elején is gyorsítani és támogatni akarta a napelemek telepítését.

 

444.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: