Otthon / Friss hírek / Tömegével mondják fel az áramszerződéseket a szolgáltatók

Tömegével mondják fel az áramszerződéseket a szolgáltatók

Komoly változások jelentek meg a vállalati energiaszerződéseknél, ezt pedig sok ügyfél nem hajlandó elfogadni. Pedig a régi, megszokott konstrukciók ma már igen kockázatosak lehetnek.

Számos vállalati és társasházi ügyfélnél kivágta a biztosítékot, hogy az Audax Renewables Kft. felmondta határozatlan idejű, fixáras villamosenergia szerződéseit a 2023 január 1-jével kezdődő időszakra. Többen ezt úgy értelmezték, hogy az energiakereskedő cég az összes meglévő szolgáltatói szerződését felfüggesztette, és olyan feltételezések is terjedni kezdtek, hogy áramhiány van a piacon – értesült a 24.hu.

„Távol áll a valóságtól, hogy minden szolgáltatói szerződésüket felmondtuk volna az áramra vonatkozóan” – cáfolt lapunknak Fejes Tibor, az Audax ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az idén minden szerződött ügyfelüknek leszállítják azt a mennyiséget, amiben az egész évre szóló fixáras szerződések keretében megállapodtak.

„E konstrukciók felett azonban eljárt az idő, még a nagy szolgáltatók, mint az MVM és az E.ON is csak ritka esetben kínálnak ilyen típusú csomagokat a jövő évre. Minden érintett ügyfelünknek új szerződést ajánlunk január 1-jétől kezdődően, és el tudjuk őket látni a kívánt mennyiségű árammal. De tudomásul kell venni, hogy már csak úgynevezett spotáras szerződéseket tudunk felajánlani, mivel mi is csak a napi piacon tudjuk megvenni az elektromos energiát, minden nap a következő napra előre” – szögezte le. A hasonló szerződések árképletét a holland gáztőzsde árai alapján számítják.

2023-2024-re már csak nagyon kevés nagykereskedő kínálja rögzített áron az energiát. „Sok ügyfélnek valóban fáj, hogy immár nem kapja meg azt a konstrukciót amit tavaly, azzal együtt, hogy az áramárak a 6–10-szeresére drágultak 2021-hez képest. Az ügyfelek többsége ezt tudomásul veszi, vannak azonban, akik úgy gondolják, hogyha hallatják a hangjukat, akkor megváltozik a helyzet, de ez sajnos nem így van” – fogalmazott az ügyvezető.

Fix és a spotáras szerződések

„Ismerünk olyan cégvezetőt, akinek szeptemberben járt le a gázszerződése, és a szolgáltatója egyik napról a másikra felmondta azt. Kényszerhelyzetbe került, ezért elfogadott egy fixáras ajánlatot, éppen abban a periódusban, amikor a legdrágább volt a földgáz” – mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Azóta a gázárak érdemben csökkentek, miközben ő a fixárra kötött szerződése miatt dupla annyi energiaárat fizet, mintha tőzsdei árra szerződött volna. Jelenleg is kétségbeesve keresi a kiutat ebből a méregdrága konstrukcióból. Azt tervezi, hogy csődbe viszi a cégét, és egy másikat indít azért, hogy annak nevében esetleg egy másik szolgáltatótól kedvezőbb áron kapjon szerződésajánlatot. Úgy véli, hogy

bár a napi áras szerződéseknél az energiaköltségek tervezhetetlenek, és a beérkező számlák is nehezen követhetők, de ezek a konstrukciók mégis korrektebbek, mint a fixárasak.

A tőzsdék ugyanis folyamatosan estek, miközben a magasan rögzített gázárak miatt a szolgáltatók többlethez jutottak, amit minden további nélkül zsebre is vágnak. Ezt felháborítónak tartja az elnök.

RÓKA LÁSZLÓ / MTVAEgy társasház elektromosáram-fogyasztását mérő óra állásáról készít fényképet egy fogyasztó 2022. július 18-án.

A gázszerződéseknél már elterjedt napi áras konstrukciók tehát 2023-tól az árampiacon is meghatározóvá válnak. A gáz-, és az árampiacon egyaránt két ügyféltípus különböztethető meg: vannak az egyetemes szolgáltatási árra jogosult, vagyis a rezsicsökkentésben érintett ügyfelek – döntően lakossági ügyfelek vagy nagyon alacsony fogyasztású mikrovállalkozások. A másik az üzleti vagy versenypiaci ügyfelek kategóriája, ők a kedvezményes árra nem jogosultak. A versenypiacon a szolgáltatók versenyeznek az ügyfelekért, ami azt jelenti, hogy a vállalkozások több ajánlatot is bekérhetnek a különböző szolgáltatóktól – Magyarországon mintegy ötven ilyen szereplő aktív –, és amelyik a számára legkedvezőbb megoldást kínálja, azzal szerződhet le.

Az energiaválság előtt szinte mindenhol elterjedt fixáras szerződések – főleg a kis és közepes vállalkozások esetében – nagyon hasonlítanak a telekomunikációs cégek megoldásaira, vagyis határozatlan idejűek, és egyfajta hűségidőt lehet rájuk kötni, amennyiben az ügyfél kedvezményekhez akar jutni. Ha valamelyik fél nem jelzi felmondási szándékát a következő időszakra, akkor a szerződések automatikusan meghosszabbodnak a következő évre is. Amikor új időszak kezdődik, a szolgáltató az akkor érvényes piaci árak alapján előre leköt a nagykereskedőnél egy adott kontingensnyi energiamennyiséget, amelyből az ügyfelét egész évben képes lesz látni.

„A jelenlegi kiszámíthatatlan energiapiaci helyzetben az ellátásbiztonság érdekében nem vállaljuk, hogy a jövő évre előre vásároljunk meg energiát” – figyelmeztetett Fejes Tibor. Hozzátette: az év első felében vettek egy nagyobb volument előremenőleg, erre vonatkozóan tavasszal minden ügyfelüknek kiküldték a fixáras szerződésajánlatokat. Nagyon kevesen fogadták el, de ők már korábban leszerződhettek 2023-ra. Ősszel a maradék keretre is meghirdettek egy kampányt, és egészen addig fogadtak be aláírt szerződéseket, adtak ki ajánlatokat, ameddig a keretet le nem fedték.

Ám a 2022-es portfólióval összevetve a jövő évre csak feleannyi energiát sikerült előre megvenniük.

Amikor ez a portfólió kimerült, bejelentették, hogy már nem tudnak ilyen szerződést ajánlani a jövő évre. Azoknak az ügyfeleknek, akik nem válaszoltak, vagy nem választottak másfajta konstrukciót, az idei év végével felmondták a szolgáltatást, azaz 2023-ban feléjük már nem lesz ellátási kötelezettségük. „A mintegy 23 ezer ügyfelünk közül 2–3 ezren tartozhatnak ebbe a körbe, de ismétlem, hogy a spotáras konstrukciót mindegyikük számára felajánlottuk” – hangsúlyozta az Audax vezetője.

 

 

24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: