Otthon / Friss hírek / Az Európai Bizottság beperli Magyarországot az építőanyagok exporttilalma miatt

Az Európai Bizottság beperli Magyarországot az építőanyagok exporttilalma miatt

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy határozott, hogy az EU Bírósága elé idézi Magyarországot az építőiparban alkalmazott exportkorlátozások miatt. A magyar hatóságok által bevezetett előzetes bejelentési rendszer lehetővé teszi az építőanyagok kivitelének megakadályozását, a Bizottság azonban úgy véli, hogy ezek az intézkedések sértik az EUMSZ 35. és 36. cikkét, mivel korlátozzák az áruk szabad mozgását, és nem indokoltak.

photo_camera Építkezés. A kép illusztráció Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP
Advertisement

Emellett a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, és felszólítja arra, hogy az energiaágazatot érintő nemzeti jogszabályokat hozza összhangba az uniós joggal. Magyarország ugyanis olyan előzetes bejelentési rendszereket vezetett be, amelyek lehetőséget adnak a fa- és szénalapú energiahordozók kivitelének megakadályozására. A Bizottság álláspontja szerint ez az intézkedés az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 35. cikkével ellentétes módon a belső piacon a kivitelre vonatkozó mennyiségi korlátozással azonos hatású.

Szintén az építőipart érinti egy harmadik döntés: a Bizottság arra is felszólítja Magyarországot, hogy az építőipart érintő nemzeti jogszabályokat hozzák összhangba az uniós joggal. A Bizottság szerint az egyes konkrét építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezések, amelyek értelmében 90 százalékos kiegészítő járadék terheli a rögzített árak és az értékesítési árak közötti különbözetet, nem felelnek meg a letelepedési szabadság elvének (EUMSZ 49. cikke).

A magyar kormány az építőanyagokat érintő intézkedéseiről korábban Cssurgó Dénes írt: Orbán nem indul jó esélyekkel az építőipari alapanyagok drágulása elleni harcban.

 

444.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: