Otthon / Egészségügy / Szigorú titoktartásra kötelezik az ügyeletet ellátó háziorvosokat

Szigorú titoktartásra kötelezik az ügyeletet ellátó háziorvosokat

Az átalakított ügyeleti rendszerben dolgozó orvosoknak alá kell írniuk, hogy nem szivárogtatják ki a bizalmas információkat. Emellett jön a kötelező távgyógyítás is.

Titoktartásra is kötelezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat, azaz munkaszerződésük aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tudomásukra jutott orvosi, szolgálati titkot, bizalmasnak minősülő információkat csak „a mentőszolgálat érdekkörében” használják fel, és az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra – tudta meg a Népszava.

A titoktartási kötelezettség nem zárja ki, hogy a feladatellátással kapcsolatban a háziorvosok a kamarához vagy a szakszervezethez forduljanak. A lap úgy tudja, a titoktartásról szóló záradékot a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportja is kifogásolta, de az Országos Mentőszolgálat nem engedett.

Az OMSZ a Népszava okokat firtató kérdésére válaszul csak az orvosi létből következő titoktartásra tért ki, noha mivel az amúgy is érvényes, csak emiatt nem lenne szükség arra, hogy szerződésben is rögzítsék ugyanazt – véli a lap, amely úgy tudja, van olyan korábban ügyeleti feladatot ellátó orvos, aki a titoktartási kötelezettség miatt mostantól nem fog ügyelni.

A lap arról is beszámolt, az ügyeletet vállaló háziorvosok feladatainak leírásai közt ott szerepel, hogy „telemedicinális konzultációval” segítsék az orvos nélküli ügyleti pontokon dolgozó magasan képzett szakápolókat és mentőtiszteket. Az OMSZ erről azt mondta: ilyen esetekben „jellemzően hang- és videohívással történik majd az orvosi vizit”.

Ahogy arról beszámoltunk, nem indul tökéletesen az új ügyeleti rendszer, amelyet az országban elsőként Hajdú-Bihar megyében vezetnek be február elsejétől: miután ezt ebben a formában nem tesztelték, van olyan orvos, aki szerint vakrepülés az egész.

 

hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: