Otthon / Friss hírek / Akár fizetéscsökkentést is hozhat Pintér rendőrminiszter tanárminősítési rendszere

Akár fizetéscsökkentést is hozhat Pintér rendőrminiszter tanárminősítési rendszere

Elképesztő, hogy még abból a kevésből is elvennének, amit most kapnak a tanárok, ahelyett, hogy normális szintre hoznák a fizetéseket.

Most már évente ellenőrizné a tanárok munkáját az Orbán-kormány, egynegyedüket jutalmazná, egynegyedüket fizetéscsökkentéssel büntetné – írt meg a Népszava.

A kormány tavaly év végén jelentette be azt az új, szeptembertől bevezetésre kerülő pedagógus teljesítményértékelési rendszert, amely az objektív szempontok figyelembe vétele helyett a tanárok megfigyelésére és megfélemlítésére épülne. Nem elég ugyanis, hogy az Európai Bizottságnak tett kötelezettségvállalásaik ellenére Orbánék ismét nem egyeztettek a szakma és a szakszervezetek képviselőivel, de a tervezett értékelési rendszerben egyaránt mérnék a pedagógusoknak a feletteseik iránti lojalitását, megfigyelnék aktivitásukat a közösségi oldalakon, és ez alapján – az ígéretek ellenére – egy külső vezető döntene fizetésük emeléséről vagy csökkenéséről.

A tanárok, iskolaigazgatók értékelését majd minden évben elvégzik a tervek szerint, és személyre szabott teljesítménycélokat kell teljesíteniük, valamint több, a minisztérium által meghatározott kompetenciaterületen is meg kell felelniük, írja a lap. Aki a felső 25 százalékban teljesít, pluszjuttatásra számíthat, aki átlag alatti eredményeket elérő 25 százalékba esik, annak levonhatnak az illetményéből.

Most februárban 40-50 intézményt vonnak be a tesztbe, júniusban és júliusban lesz egy tesztértékelés. A pedagógusok 100 pontot érhetnek el összese. Mik a szempontok? Az eredményesség, hatékonyság, terhelhetőség, szakmai minőség, munkafegyelem, sorolja a lap a rendőrminiszter szempontjait, kicsit konkrétabban arról van szó, hogy ha a diákok tanulmányi versenyeken eredményesen szerepelnek, ha “munkaközösségi szakmai megbeszélést” szerveznek, és benne van a szempontok között, hogy az intézményvezető teljesítménycéljainak illeszkednie kell a fenntartó „írásban rögzített elvárásaihoz”.

A tanárok érdekvédelmi szervezetei tiltakoznak a tervezet ellen, és levelet írtak az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament frakcióinak, mert a magyar kormány most sem tett eleget a szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésre vonatkozó uniós vállalásainak, és ilyen nem is volt.

ezalenyeg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Összegyűlt a kellő számú képviselői aláírás, jöhet a parlamenti vitanap a magyarországi akkumulátorgyárak telepítéséről

“Összegyűlt a szükséges számú képviselői aláírás a Párbeszéd által javasolt, magyarországi akkumulátorgyárak telepítéséről és működéséről …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: