Otthon / Kultúra és Tudomány / Óriásnövés az állatvilágban
Maine Coon macska Forrás: Wikimedia Commons
Maine Coon macska Forrás: Wikimedia Commons

Óriásnövés az állatvilágban

Az emberekéhez hasonlóan az állatok fajon belüli testmérete is elég nagy változatosságot mutat. Köztük is előfordulnak szélsőségesen nagyra nőtt egyedek. Közülük mutatunk be néhányat.

A számítógépes grafika korában nem nehéz rendkívüli lényeket vagy rendkívüli testméreteket „előállítani”. A kriptozoológia (a rejtett, tudományosan nem bizonyított létezésű állatokkal foglalkozó „tudományág”) rengeteg példával szolgál erre.

A következőkben azonban néhány olyan hétköznapi és kevésbé hétköznapi állatot mutatunk be, amelyek létezéséről – állításuk szerint – meggyőződtek a TheRichest szórakoztató magazin szerkesztői.

  Német dog Forrás: Wikimedia Commons

Német dog
Forrás: Wikimedia Commons

Mi a gigantizmus?

Az óriásnövést vagy gigantizmust az embereknél és az állatoknál egyaránt az agyalapi mirigy elülső lebenyében képződő növekedési hormon fiatalkori túltermelődése okozza. A jelenség hátterében igen gyakran az agyalapi mirigy jóindulatú daganata áll. Az óriásnövés egyik legsúlyosabb következménye rendszerint a jelentősen lerövidült élettartam az átlaghoz viszonyítva.

Zeus, az óriáskutya

Zeus valószínűleg az eddig leírt legmagasabb kutya volt. A Guinness rekordok könyve szerint is ő a csúcstartó.

A kutyák között nem ritkák a nagytermetű fajták. Közülük is kiemelkedik a német dog (amelyet sokszor dán dognak is neveznek). Ennek marmagassága átlagosan 80-100 centiméter, tömege 50-80 kilogramm.

Zeus azonban szó szerint

kiemelkedett a mezőnyből a maga majdnem 112 centiméterével.

Ehhez a magassághoz körülbelül 70 kilogramm tömeg társult. Az óriásnövéssel társuló korai halandóság azonban őt sem kímélte. Nem élte meg a hatodik születésnapját, pedig fajtájának átlagos életkora 8-10 év.

 

 

A nyulak óriása

A házi nyulak között is akadnak hatalmas példányok. Egyik sem vetekedhet azonban Dariusszal. Ez a 22 kilogrammos példány 132 centiméter hosszú. Havonta képes elfogyasztani 360 répát, 30 almát és 15 káposztát.

Tulajdonosa szerint Darius eltartásához – némi túlzással – Dárius kincse is kevés lenne. A „nyuszika” mintegy évi 2000 fontot érő ennivalót zabál meg.

Cicák a javából

Az egyik legnagyobb házimacska valószínűleg az Egyesült Államokban élő Ludo. A Maine Coon fajtájú kandúr 11 kilogramm tömegű és több mint egy méter (114 centiméter) hosszú.

Maine Coon macska Forrás: Wikimedia Commons

Maine Coon macska
Forrás: Wikimedia Commons

A mérések idején a cica ráadásul még csak 17 hónapos volt, és gazdái szerint még nem érte el a végleges méretét.

A macskafélék között azonban Ludo törpének számít a jelenlegi csúcstartó, Hercules mellett. Igaz Hercules nem házimacska, hanem

liger (hím oroszlán és nőstény tigris keresztezéséből született egyed).

A jelenleg az egyesült államokbeli Myrtle Beach Safari nevű vadasparkban élő állat teljes hossza 3,33, marmagassága 1,25 méter, tömege pedig 418 kilogramm. A ligerek rendszerint nagyobbak, mint a két szülőfaj egyedei, de Hercules még közülük is kiemelkedik.

  Hercules idomárjával a Myrtle Beach Safari parkban Forrás: Myrtle Beach Safari

Hercules idomárjával a Myrtle Beach Safari parkban
Forrás: Myrtle Beach Safari

Létra kell a legmagasabb lóhoz

A Big Jake nevű ló marmagassága meghaladja a 210 centimétert. Ehhez a magassághoz  majdnem 1200 kilogramm tömeg társul. Étvágya is a termetének megfelelő.

Másfél bála szénát és 45 liternyi zabot eszik naponta.

Méltó társa Blosom, a legmagasabb tehén. A 13 éves jószág 193 centiméter magas és mintegy 900 kilogramm tömegű.

Blosom gazdái akkor vették észre, hogy nem mindennapi állat, amikor sikertelenül próbálták megtermékenyíttetni. Rekord mérete megmentette őt a vágóhídra küldéstől, és jelenleg ő fogadja a farmra érkező látogatókat.

origo.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: