Otthon / Ország-Világ / Ezt tegye, ha nem akar adóbevallást kitölteni
A kép forrása: internet (illusztráció)

Ezt tegye, ha nem akar adóbevallást kitölteni

A kérelmet azon a lapon kell benyújtani, amin a munkavállaló előző évi jövedelméről ad tájékoztatást a munkaadó. Ha nincs valakinek munkáltatója, akkor ezt a lehetőséget közvetlenül az adóhatóságtól kell kérnie az adózónak.

Január végéig azok dönthetnek a bevallási nyilatkozat mellett, akik 2015-ben kizárólag a munkáltatótól szereztek jövedelmet, kedvezményt nem érvényesítettek és nem is tudnak, nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

A hivatal közölte, helyettük a  hatóság készíti el a személyijövedelemadó-bevallást. A tájékoztatás szerint számukra nincs más teendő, mint élni az új lehetőséggel és január végéig a bevallási-nyilatkozatot kell választaniuk.
A magánszemélyeknek azon a nyomtatványon (15M30), amelyet munkáltatójuktól kapnak tavalyi jövedelmükről, egy “X” jelölésével február 1-ig – 2016. január 31. vasárnapra esik – nyilatkozhatnak, hogy felkérik a NAV-ot a bevallás elkészítésére. Ha a magánszemélynek több munkáltatója is van, szabadon dönthet, melyiknél tesz nyilatkozatot. Más egyéb teendő nem lesz az szja-bevallással kapcsolatban.

Azok, akiknek jelenleg nincs munkáltatójuk, közvetlenül a NAV-nak nyilatkozhatnak a 15NY31-es adatlapon. A hivatal kizárólag azokkal veszi fel a kapcsolatot, akiknek visszaigényelhető, vagy befizetendő adójuk lesz.

A magánszemély adójának 1+1 százalékát továbbra is felajánlhatja civil szervezetnek, egyháznak költségvetési előirányzatra. Nyilatkozatát a munkáltatóján keresztül, vagy közvetlenül az adóhivatalnak papíron, illetve elektronikusan is elküldheti – olvasható az adóhatóság közleményében.

MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nagyatád: Mehetnek a bíróságra a pince előtt bunyózó rokonok

Orrcsonttörés zárult a rokonok közötti nézeteltérés. TG Facebook Comments

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: