Otthon / Barcsi hírek / ANDER: „A JOBBIK ÚJRATÁRGYALNÁ A DEVIZAHITELEKET” – INTERJÚ A JOBBIK DÉL-SOMOGYI KÉPVISELŐJÉVEL
Ander Balázs

ANDER: „A JOBBIK ÚJRATÁRGYALNÁ A DEVIZAHITELEKET” – INTERJÚ A JOBBIK DÉL-SOMOGYI KÉPVISELŐJÉVEL

 

A nemzeti néppárt Barcson élő képviselője igencsak termékeny parlamenti hetet tudhat maga mögött. Kedden és csütörtökön is fontos ügyekben képviselte vezérszónokként a Jobbik álláspontját. Kedden a Munka Törvénykönyvének tervezett fideszes módosítása ellen beszélt, míg két nappal később a 700 milliárd forintos gigaprojekt, a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásának ügye volt terítéken. Portálunk mind a két témáról beszámolt. Van azonban ezeken kívül is számos olyan terület, ami érdekelheti olvasóinkat, ezért péntek este interjút készítettünk a Dráva parti városkában élő honatyával.

HDS: – Alaposan belecsaptak a lecsóba a plakátjaikkal. Ezzel egyértelművé is tették, hogy a kampány elkezdődött. Nem túl durva indítás?

Ander: – Azért arra emlékeztetnék, hogy nem oly rég éppen a Fidesz bohócos plakátjai árasztották el az országot. Nyilván, van, akinek nem tetszik a Jobbik lépése, de a korrupcióellenes plakátjainkra a helyes válasz nem a rongálás lenne, hanem az, ha visszavonulnának a közélettől azok, akik az elmúlt években tönkretették, kifosztották a társadalmat, és visszaadnának a népnek minden egyes tőle elvett forintot.

HDS: – Ha már elvett forint… Most jár le a devizahitelesek moratóriuma. Rengeteg család kerülhet nehéz helyzetbe. Mit kezdenének ezzel az örökséggel egy választási győzelem esetén?

Ander: – A Jobbik újratárgyaltatná a devizahiteleket. A pártunk egy devizahiteles beadványcsomagon dolgozik, amelynek részeként tárgyalóasztalhoz ültetné a bankokat és az ügyfeleket.

HDS: – Halottnak a csók…

Ander: – Nem egészen, hiszen a tárgyaláson lehetővé tennék egyebek mellett a futamidő meghosszabbítását vagy a törlesztőrészletek átütemezését. Egy későbbi törvényben pedig az elszámolás a felvételkori árfolyamon forintosításon alapulna.

HDS: – Nos, ez már kétség kívül szebben hangzik.

Ander: – És még nem fejeztem be. A Nemzeti Eszközkezelővel való megállapodást ugyanis függetlenítenénk a kereskedelmi bank engedélyétől. Ráadásul teljesen indokolatlan tartozástömegnek tartjuk az árfolyamgát miatt gyűjtőszámlákon gyűlő összegeket és azt javasoljuk, hogy azt nyeljék le a bankok! Híztak már eleget a magyar emberek szenvedésein! És jó tudni, hogy a felelősök elszámoltatását is sürgetjük.

HDS: – Népszerű téma a devizahitelesek megmentésének ügye. De hogy kicsit kényelmetlenebb terepre menjünk, beszéljünk egy kicsit a CEU-ról is. A Jobbik-frakció minden tagja aláírja a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt. Ezzel sok régi szimpatizánsuknál megrökönyödést váltanak ki.

Ander: – Azt szeretnénk, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége állást foglalni a kérdésben. Ez csak nem bűn?

HDS: – Azt is mondták, hogy Magyarországon diktatúra épül, ennek pedig egy állomása, hogy a Fidesz egy nap alatt megpróbál ellehetetleníteni egy felsőoktatási intézményt.

Ander: – Hadd tegyem világossá. A Jobbik nem akar választani Orbán Viktor és Soros György között,

elutasítjuk azt a szélsőliberális, undorító, nemzetrontó szemléletet, amelyet Soros György és a hozzá köthető intézmények képviselnek, de elutasítjuk a Fidesz hatalmi arroganciáját is.

HDS: – Azt is mondták, hogy az egész csak cirkusz.

Ander: – Így igaz. A kormánynak nem a CEU-val van problémája, és ha komolyan venné saját állításait, miszerint a tüntetéseket Soros György szervezi és a kormány megdöntése a célja, akkor megtehetné, hogy ellene eljárást indít alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával.

HDS: – Megerősíti a kommunikációjukat, hogy Palkovics László oktatási államtitkár Brüsszelben úgy nyilatkozott, a CEU a feltételek elmaradása esetén is folytathatná tevékenységét. Ez ellentmond annak, hogy Magyarországon mindenkinek be kell tartani a törvényeket, és azt a verziót erősíti, amit a Jobbik is hangsúlyoz.

Ander: – Örülök, hogy ön is így látja. Foglalkozhatnánk az emberek mindennapjait jobban befolyásoló kérdésekkel is.

HDS: – Vettem a lapot, de azért engedje meg, hogy a beszélgetést mégiscsak én irányítsam. Mi az ön személyes véleménye Sorosról?

Ander: – Egy roppant veszélyes kártevőnek tartom.

 

HDS: – És a tüntetők?

Ander: – Válasszuk külön a kormány hibái miatt joggal demonstrálókat a magukat az 1918-as patkányforradalom főkolomposai meg a Lenin-fiúk utódainak képzelő söpredéktől. Ezen utóbbiaktól hányingerem van.

HDS: – Oké. Mivel folytassuk? Hogy áll a béruniós kezdeményezésük?

Ander: – Nem adjuk fel a tervünket. A Jobbik igazságos bérrendezést sürget az unión belül, hiszen ordító a kelet-európai és nyugat-európai munkabérek közötti különbség.

HDS: – Most volt béremelés. A kormány a kisujját nyújtja, önök meg leharapnák a karját?

Ander: – Elképesztő, hogy noha mindazt, amiről beszélünk ennek kapcsán, nemzeti hatáskörben lehet nagyrészt megoldani és segíteni, az uniós soros üléseken Orbán Viktor és csapata egyetlen alkalommal sem vetette fel, hogy a magyar munkaerő indokolatlan kizsákmányolást szenved el.

HDS: – Úgymint?

Ander: – Gondoljunk csak arra, hogy a kormány nem vetette fel a témát a multicégekkel aláírt stratégiai szerződések tárgyalási szakaszában sem. Brutális a kivándorlás is, ami egyebek mellett a devizahitelek kezelhetetlenségének tulajdonítható. Euróban számítva a magyar bérek nőttek a legkevésbé, a 27 százalékos áfa rekord és immár a minimálbér is adózik.

HDS: – De mindebben mi lenne az EU szerepe?

Ander: – A rendezést egyebek mellett a kohéziós alapok

átcsoportosításával képzeljük el, amely helyzetbe hozná a vállalkozásokat és béremeléshez vezetne. Fontos az is, hogy a multicégeket is bevonják a közteherviselés hatálya alá. Még ha Brüsszelnek nem is tetszene a dolog.

HDS: – Elég kevés szó esett beszélgetéseink alkalmával a nyugdíjasokról. Nekik mit üzennek? Vagy lemondtak erről a társadalmi rétegről?

 

Ander: – Egyáltalán nem mondunk le róluk. Olyannyira nem, hogy  a Jobbik azt kéri a kormánytól, hogy november helyett már most fizesse ki a nyugdíjprémiumot.

HDS: – Annyira sötéten látják a nyugdíjasok helyzetét, hogy szükségét érzik az ilyen korrekciónak?

Ander: – A számok beszédesek. Míg Magyarországon 2008-ban a GDP 11 százalékát fordították nyugdíjakra, addig 2016-ban 9 százalék volt az arány. Ehhez képest az uniós átlag 13 százalék. Ma egy 70-100 ezer forintban részesülő nyugdíjas egy betegség vagy műtét után egyik napról a másikra elkezd lecsúszni a lejtőn. Jelenleg 3 százalék környékén van az infláció, a nyugdíjprémium pedig minimálisan javítana az érintettek helyzetén.

HDS: – A nincsből nem lehet osztogatni…

Ander: – Nem a levegőbe beszélünk. Éppen ezért követelünk mielőbbi bérfelzárkóztatást, ami magával hozza a nyugdíjak emelkedését is. Ma egymillióan dolgoznak minimálbéren, ők 60 ezer forintot kapnának most, ha nyugdíjba mennének. Új nyugdíjszámítási módszerek szükségesek, jelenleg ilyen javaslaton dolgozunk.

 

 

 

 

H.D. – P. R.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Dudás Róbert nyílt levélben kérte Orbántól, azonnal intézkedjen a kormány a rekordmagas benzinár miatt

Nyílt levelet írt Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke a rekordmagas üzemanyagárak kapcsán Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: