Otthon / Dél-somogyi hírek / NINCS DICSŐSÉG VESZÉLY NÉLKÜL!!

NINCS DICSŐSÉG VESZÉLY NÉLKÜL!!

SZENT FLÓRIÁN ÓVJA A LÁNGLOVAGOK MINDEN LÉPÉSÉT!

Dél-Somogy önkéntes tűzoltói mérték össze rátermettségüket és szakmai felkészültségüket a Segesden megrendezett nemes versengésen. A szombati megmérettetésre nyolc településről (Segesd, Lábod, Görgeteg, Mike, Iharosberény, Berzence, Bolhás, Szulok) érkezett 17 csapat, melyek tagjai emberpróbáló feladatok során küzdhettek meg az elsőségért – tudtuk meg a főszervezőtől, a segesdi önkéntes lánglovagok vezetőjétől, Büki Gábortól. Portálunk részéről sajnos személyesen senki sem tudott megjelenni a rendezvényen, de telefonon elértük Ander Balázst, a térség jobbikos országgyűlési képviselőjét, aki örömmel osztotta meg velünk is a gondolatait, és ott készült fotóit.

Ander Balázs, a segesdi önkéntes lánglovagok vezetőjével, Büki Gáborral

HDS: – A köszöntők után, ön nyitotta meg a versenyt. Mi az, ami ilyenkor eszébe jut a mikrofon előtt?

Ander Balázs megnyitja a tűzoltó versenyt

Ander: – Először is, hogy a versenyzők és a közönség nem ránk, politikusokra kíváncsiak, ezért illő rövidre fogni. Aztán pedig, mint ahogyan el is mondtam, az, hogy nincs dicsőség veszély nélkül, márpedig a lánglovagoknak ki is jut mindkettőből.

HDS: – A veszélyt még csak értjük, no de megbecsülés? Egyik tűzoltó – még a hivatásosok – sem váltak milliomossá a fizetésük révén.

Ander: – Nem is ilyen dicsőségre gondoltam. A megnyitóbeszédemben volt alkalmam tolmácsolni azt a társadalmi bizalmat, ami az ország lakossága felől a tűzoltók felé megnyilvánul. A dicsőség alatt erre gondoltam. Gondoljunk például arra, hogy a gyermeki lélek még őszinte, értékhierarchiája tisztább, mint sokszor a felnőtteké, így nem is csoda, ha nem találni olyan kisfiút, vagy kislányt – mert bizony a versenyzők között a „gyengébbik nem” tagjai is szép számmal képviseltették magukat -, aki bankár, országgyűlési képviselő vagy államtitkár szeretne lenni. Viszont tűzoltók annál többen. Egy 16 országra kiterjedő, 33.000 kérdőív feldolgozásán alapuló felmérés szerint 90% feletti azok aránya, akik megbíznak a tűzoltókban, akik tisztelik őket. Ez a mutató Magyarországon 96 százalékos, így a lánglovagok messze megelőzik minden más hivatás, szakma gyakorlóit.

HDS: – Tudtommal, hivatásosok most nem képviseltették magukat.

Ander: – Így igaz. De a megbecsülés természetesen az önkénteseknek is megjár. A tisztesség azt kívánja, hogy megbecsüljük azokat, akik hajlandóak kockára tenni az életüket azért, hogy mi tovább folytathassuk a sajátunkat. Legyenek azok hivatásos, létesítményi, vagy önkéntes lánglovagok. Hazánk másfélszáz tűzoltó-parancsnokságának és őrsének mintegy 2500 vonuló tűzoltója mellett tehát az utóbbiak is megérdemlik ezt a tiszteletet. Szent Flórián vigyázza munkájuk során őket!

HDS: – Az embereket a beszéd és tárgyhasználat mellett a tűz ismerete emelete ki az állatvilágból. A tűz feletti uralom, a megzabolázott tűz ugyan egyet jelent a civilizációval, de mindez óriási veszélyeket is magában hordoz.

Ander: – Bizony. A tűz jelentheti az otthonok melegét, de azok végzetét is. Prométheusz, a titán, aki az ókori görög mitológia szerint ellopta az olimposzi istenektől az emberek számára a tüzet, ezzel felemelte az emberiséget, de egyszersmind pusztító fegyvert is adott a kezünkbe. A véletlenek, a balesetek, szándékos károkozás által okozott tűzesetek megfékezése létkérdéssé vált a civilizált ember számára.

HDS: – Ön képviselősége előtt történelemtanárként kereste a kenyerét. Mikortól kezdve beszélhetünk szervezett tűzoltó tevékenységről?

Ander: – Már a mezopotámiai Nimród városának régészeti feltárása során is előkerültek olyan, csaknem 3000 éves ábrázolások, ahol tűzoltási tevékenységet mutatott be az ismeretlen művész. A zsúfolt városok megjelenése szükségszerűvé tette a tűzvészek elleni védekezést.

HDS: – A tűzoltás története nem csekély magyar vonatkozással is bír.

Ander: – Hazánkban hosszú és tragédiákkal tarkított út vezetett addig, hogy 1871-ben létrejöhessen a legnagyobb magyar fia, gróf Széchenyi Ödön által vezetett Magyar Országos Tűzoltó Szövetség. Méltatlanul kevesen tudják, hogy később majd a török szultán számára is ő hozza létre az isztambuli tűzoltóságot. Erre a feladatra egyébként az oroszok is bejelentkeztek, de a magyar lánglovagok összeszokott, katonás rendben előadott bemutató gyakorlata kétséget sem hagyott a szultánban afelől, hogy kit válasszon a fővárosi tűzoltóság megszervezésére.

HDS: – Így hát ő lett a birodalom tűzpasája…

Ander: – Valóban. Széchenyi Ödön az Oszmán birodalom egyik neves személye lett. És oly nagy volt a tekintélye, hogy még keresztény hitét sem kellett elhagynia a pasai rangért cserébe.

A segesdi parancsnok, Büki Gábor elárulta a versenyeredményeket is.

A gyermek fiú- és a gyermek lánycsapatok közül a segesdi csemeték hozták el az aranyat. Az ifjúsági fiúcsapatok közül a mikei lett az első. A felnőtt női egységek közül a berzenceiek végeztek az első, a bolhásiak pedig a második helyen. A dobogó harmadik fokára a segesdi amazonok állhattak. A felnőtt férfi lánglovagoknál ismét a berzenceiek lettek az elsők. Az ezüst a bolhásiakat, a bronz pedig a görgetegieket illette.

Portálunk helyezéstől függetlenül tisztelettel gratulál az összes versenyzőnek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.R.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Az LMP Somogy 3-as választókerületében Steinmetz Ádámot, a Jobbik jelöltjét támogatja az előválasztáson

Az LMP Somogy megye 3-as választókerületében Steinmetz Ádámot, a Jobbik jelöltjét támogatja az előválasztáson. Mint közleményükben …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: