Otthon / Friss hírek / Így lett politizálássá a szurkolói orbánozás

Így lett politizálássá a szurkolói orbánozás

Politikai véleménynyilvánítás-e, ha az ellenfél szurkolóit arra biztatjuk, létesítsenek szexuális aktust a miniszterelnökkel? Az MLSZ szerint igen.

Megbüntette a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) az Újpest FC csapatát, mert a szurkolói szidták az ellenfél táborát a Videoton elleni meccsen. A 400 ezer forintos büntetés indoklása: az Újpest-szurkolók visszaeső viselkedésként másokat megbotránkoztattak, az ellenfél, más sportszervezet és politikus szidalmazását követték el.

Az MNO cikke szerint a politikus megsértése alatt azt kell érteni, hogy az újpestiek a Videoton szurkolóit arra buzdították, kezdjenek orális szexuális aktusba Orbán Viktorral. Felvetődik a kérdés, hogy Orbán Viktor szidalmazása miatt lehet-e büntetni egy csapatot?

Az MLSZ fegyelmi szabályzatának 40. paragrafusa tűnik iránymutatónak a kérdésben: “Az a labdarúgó vagy sportszakember, aki mást vagy bármilyen személyekből álló csoportot életkorra, nemre, etnikai hovatartozásra, szexuális orientációra, politikai véleményre tekintettel rágalmazó módon faj, bőrszín, nyelv, vallás, vagy származás miatt becsmérel, hátrányosan megkülönböztet, rossz hírbe hoz, sérti szóban vagy kiírt szöveggel, ábrával, figurával, fegyelmi vétséget követ el”. Ez a szabály vonatkozik a szurkolókra is, utóbbiak vétsége miatt következhet pénzbüntetés 300 ezertől 1 millió forintig, és emellett a szektorok bezárása, zárt kapus meccsre ítélés, a pályán elért eredmény megsemmisítése és a sértett csapat javára írt győzelem, kizárás, büntetőpont levonása, sőt alacsonyabb szintű bajnokságba sorolás is.

Az MLSZ alapszabálya szerint a tagszervezetek elismerik magukra a szabályzatokat, és az MLSZ Etikai kódexe is külön kitér a szurkolók egymás iránti tiszteletére: szerepel benne a “minden játékos, sportvezető, játékvezető és néző emberi jogainak elismerése, nemzetiségüktől, etnikai és vallási hovatartozásuktól függetlenül” elv, aminek megsértése ellen zéró toleranciát hirdet a szövetség.

Igen ám, de a büntetés indoklása egyértelműen arra utal, mintha Orbán Viktor sértegetése is súlyosbító tétel lenne. Megkérdeztük a Társaság az Alapjogokért (TASZ) civil szervezetet, mit szól a döntéshez. Dojcsák Dalma, a szervezet szólásszabadsággal foglalkozó szakértője azt hangsúlyozta, szerinte a politikusnak közszereplőként el kell viselnie, hogy élesebb és súlyosabb kritikát kap, mint egy egyszerű állampolgár. Ezért Orbán szidalmazására nem lehet súlyosbító tényezőként hivatkozni. A másik csapat szurkolóit viszont sértheti, sérti, ha arra biztatják őket, lépjenek szexuális kapcsolatra a miniszterelnökkel, ezért a szankció jogosnak tűnik.

Kicsit leegyszerűsítve: Orbán Viktornak a közszereplőkre érvényesen többet kell tűrnie, őt akár lehet szidni a futballpályán az MLSZ szabályzata alapján is, de a fideszeseket nem, mert az már egy csoport becsmérlése politikai véleményére tekintettel, és szankciót von maga után. Persze a valóság ennél egyszerűbb: nincs olyan futballmeccs, ahol ne történne meg a 40. paragrafus megsértése.

Az MLSZ másként látja. A szövetségben egyrészt az az álláspont, hogy a fegyelmi bizottság független testület, és nem kommentálják a döntéseit. A jelen esetről mégis született magyarázat: a FIFA és a magyar szabályok is tiltják a politikai üzenetek megjelenését a stadionokban. Így szankcionálja a nemzetközi szervezet a Barcelonát, amikor kiteszik a katalán zászlót a meccseiken a szurkolók, így szankcionálta a FIFA az MLSZ-t, amikor a székely zászló megjelent a válogatott meccsén, és így történt ez most is. Az orbánozás vélhetően bekerült az ellenőri jelentésbe, ezért kellett azzal a fegyelmi bizottságnak is foglalkoznia. Felvetésünkre, hogy egy politikus szidalmazása mégsem politikai eszmék terjesztése vagy politikai üzenet, az MLSZ úgy vélte, márpedig de, politikai véleménynyilvánításra alkalmas tevékenység.

Az Újpest FC-t is megkerestük az ügyben, de azt a választ kaptuk: „klubunk a bajnokság utolsó hazai mérkőzésére, valamint az előttünk álló szezonzáró derbire fókuszál, az Ön által említett témával nem szeretnénk foglalkozni”.

 

 

 

 

forrás:hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: