Otthon / Friss hírek / Börtön vár a polgármesterre

Börtön vár a polgármesterre

Két év szabadságvesztéssel és hétmillió forintos vagyonelkobzással sújtották még áprilisban Heresznye polgármesterét, aki azóta is a település vezetőjeként ténykedik. Hamarosan a rácsok mögül szemléli az eseményeket, azonban szeretett faluja miatta került lehetetlen közigazgatási helyzetbe.
Ritka faramuci helyzetben van Mózes Józsefné körjegyző, aki négy Dráva menti önkormányzat jogszerű működése felett őrködik. Időközi választást kellene kiírnia Heresznyén, ugyanis még április ötödikén jogerősen két év börtönre ítélte a bíróság a kis falu polgármesterét hamis tanúzásra és közokirat-hamisításra való felbujtás miatt. Kolics Gábor polgármester azonban hivatalosan a mai napig nem jelentette be mindezt. A polgármestert abban az ügyben találta bűnösnek a bíróság, melyben egy Vízváron, örökös nélkül meghalt férfi majdnem ötmillió forintot érő házát és 13,2 millió forintnyi értékpapírját szerezték meg két másik társával. Az ügy több érdekességet is rejt magában.
Írja a sonline.hu
Az egyik például, hogy a ház a nyilvántartott tulajdoni lapja szerint még mindig az elsőrendű vádlottként elítélt dombóvári férfi – a helyiek elmondása szerint a polgármester egykori iskolatársa – nevén van. A másik – s az érintett falvakban ezt emésztik meg a legnehezebben – az, hogyan adta ki az információt, s miként segítette a furmányos bűncselekményt a bolhói családsegítő, aki ismerte az elhunyt anyagi helyzetét. A Kaposvári Törvényszék a nőt is bűnösnek találta, s egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte. A történet harmadik érdekessége, hogy Kolics Gábor a mai napig polgármester lehet, sőt, a jogerős ítélet óta még képviselő-testületi ülést is tartott.

A vibrálásmérőt mi akasztottuk ki

Feszült kocsmajelenet kellős közepébe csöppenünk az esős délelőtt, amikor Heresznyén megpróbáljuk utolérni az eddig háromszor – először függetlenként, később a Fidesz, harmadszor pedig a Fidesz-KDNP színeiben – megválasztott polgármestert. A vibrálásmérőt mi akasztottuk ki.
Elsőként épp a boltból kilépő előző polgármesterbe, Vida Imrébe botlunk, aki kérdésünket sem várja végig, úgy huppant kocsijába. – Inkább nem kommentálnám, ha lehet – csapja magára az ajtót, s elhajt. A kocsmában ennél csupán valamivel bőbeszédűbb, morózusnak bátran nevezhető ötfős sörözgető társaság – ekkor úgy délelőtt negyed tíz lehetett –, tagjai kelnek egyként polgármesterük védelmére.  – Belevitte az elsőrendű, az a dombóvári, ez szinte biztos – magyarázzák nagy hévvel, azt tudakolva, ugyan, miért nem a milliárdosok lopásait firtatom. S különben is, hihetetlen, milyen fejlődés van Heresznyén, amióta Kolics Gábor vezeti.

Bonyolult a legegyszerűbb út

A jogszabály szerint a szándékos bűncselekmény esetén jogerős ítélet után van lehetőség a képviselő-testületnek arra, hogy lefolytassanak egy méltatlansági eljárást polgármesterükkel szemben. A törvény előírja különben, hogy a méltatlansági okról maga az érintett köteles beszámolni a képviselőtestületnek és a kormányhivatalnak a jogerős ítélet kézhezvételétől számított három napon belül – erősítette meg a Somogy Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya. Ez húzódik még mindig Heresznyén, jóllehet a körjegyző biztosan értesítette az érintett szervet. A polgármester tisztsége ilyen esetben a méltatlanság jogszerű megállapításával – a képviselő-testületi határozatot például a jogszabálysértésre hivatkozva megtámadhatja a munkaügyi bíróságon – szűnik csak meg, addig elláthatja teendőit. Ezt követően van mód időközi választás kiírására.
– Áldozat a polgármester úr, nyugodtan megírhatja, meg azt is, hogy ilyen jó polgármesterünk nem volt előtte, de nem is lesz, ha börtönbe megy – bátorkodik röviden Ormosi János, aki munkásruhában áll helyt magáért a többiek között, akik  nem vállalják nevükkel, arcukkal mondandójukat. Az ügyről sokat látszólag nem tudnak, de az biztosan mondják, nagy a fejlődés. – Azzal miért nem foglalkozik senki, mi lesz a lányával, akit egyedül nevel? – veti oda hetykén egy copfos, erős kiállású férfi. Faggatnám, mit sejt, kiderül, ő semmit, de a gyermekért aggódna, és érezhetően örülne, ha elmennénk már, nem zavarnánk tovább köreit. Még azért odaböki, a polgármester ártatlanságához semmi kétség nem fér, a bíróság is rosszul ítélte meg az estet.

Beszélni nem akar senki igazán

Ennél többet nem tudok kihúzni belőlük, aztán a csendet valaki csak megtöri: miért nem faggatom az öccsét? Hisz ott ül ő is, a sarokba húzódva. Most már érthető a feszült fogadtatásunk, bár Kolics Imre nem zárkózik el, ha már így adódott…
– Biztos itt ülnék segédmunkásként, ha millióink lennének – kesereg maga elé merengve. Mikor felvetem, hétmillió forintnyi vagyonelkobzást is elrendeltek testvérbátyja ellen, elkomorul. – Ja, miből? – mormolja maga elé, amit felfoghatunk elköszönésnek is.
Kolics Gábor építési vállalkozóként mutatkozik be, s hivatkozik is rá, amiért nem ér rá velünk találkozni. Sok munkája, van. Próbálom győzködni, mesélje el, miért ártatlan, álljon a nyilvánosság elé. Nem teszi, bár azt többször kiemeli a telefonban, amit csak először vett fel, soha később, hogy elmenti a számom. A faluban is igyekeznénk nyomára bukkanni, ezért megyünk édesanyjához, aki a helyi közmunkások valamiféle irányítójaként dolgozott épp a fóliasátor alatt. Nem tudja, merre találjuk, a kisunokát is ő vitte iskolába egy másik faluba, ő is hozza. Potyogó könnyek között bizonygatja fia ártatlanságát, de nekünk nem áll kötélnek. – Amikor szükség volt rá, mindig számíthattunk Gáborra, a varrodát is hogy helyre tette – próbálja oldani a szívszorító helyzetet Pápai Erika, aki a tucatnyi közmunkás egyikeként van a fóliasátraknál, nem mellékesen szemben él a polgármesterrel. – Biztosan téved a bíróság, a Gábor nem csinálna ilyet – állítja szintén, mosolyában vigasztalva a láthatóan megtört édesanyát.

 

Gyorsan terjednek a hírek

Továbbindulunk, s igazolva látjuk a megállapítást: az alig háromszáz lelkes faluban gyorsan terjednek a hírek. A buszmegálló utáni sarkon elénk toppan egy középkorú férfi. – Két évet kapott? Nem kettőre kellene lecsukatniuk, harminckettőre. Ő a falu első embere, aztán ilyenbe keveredik, nem érdemelne kevesebbet – közli kérdés nélkül az ismeretlen. – Hogyan került a nevére a ház? Meg új autó a semmiből? Ne nézzenek már hülyének – összegez summásan. Tovább faggatjuk, kiderül, hogy azt azért elismeri, biztos jók a kapcsolatai, mert a varroda is megnyílt, de a lopást nem nézi büntetlenül. S a polgármester lányát nagyon sajnálja, de anyukájára is bizonyára számíthat, mert egy gyermekelhelyezést követően maradt a most elítélt apjánál.
Nem kell sokat lépnünk a szemerkélő esőben, hogy megtaláljuk a házat, ahol a polgármester él, az ominózus autó az udvarban, kapu nyitva. Csak egy foxiféle kutyus ugat ránk keserves haraggal, amit a lánca tart féken. Hiába kopogunk, a nagy nyitottság ellenére nincs otthon senki. Még úgy három-négy órát maradunk a környéken, hátha belebotlunk véletlenül, ami azért sem lehetetlen, mert előző nap este még beszélt vele egy utcabeli. Idő közben kiderül, a leghangosabb kocsmai védője az egyik képviselő férjura, s hogy többen úgy hallották, a polgármester halasztást fog kérni a két év szabadságvesztés megkezdése alól. Nyilván erre utalt, amikor egyetlen telefonbeszélgetésünkkor sejtelmesen elmondta: lesz még folytatása, nem hagyja annyiban, s különben is, ő még nem kapott erről írásban semmit a bíróságtól, nincs mit kihirdetnie…

 

A jogerő biztosan nem a kézbesítés napján áll be

– Sok értelme nincs halasztást kérni, mert néhány hónap lehet csupán, s míg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága megküldi a parancsot az ítélet végrehajtásának megkezdéséről, körülbelül ugyanennyi idő telik el – világít a késedelem esetleges okára Vadócz Attila a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője, megerősíti: mindhárom vádlottal szemben jogerős az ítélet. A gyakorlat szerint harminc napon belül írásba foglalják az ítéletet, ami után hely függvényében a büntetés-végrehajtás intézi a továbbiakat. Egy biztos, a büntetőeljárási törvény szerint az elsőfokú bíróság ítélete azon a napon emelkedik jogerőre, amelyen a másodfokú elutasította az ügyben benyújtott fellebbezést, vagy helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Tehát a jogerő biztosan nem a kézbesítés napján áll be.

Megdöbbent a Fidesz

– Megdöbbenéssel értesültünk a történtekről, s a Fidesz Somogy Megyei Választmánya az alapszabályban foglaltak szerint jár el a polgármesterrel szemben – írta kérésünkre megküldött válaszában Karvalics Ottó, a párt somogyi választmányának alelnöke. Kihangsúlyozva, hogy Kolics Gábor eddig sokat tett Heresznyéért, a helyi közösségért, és hogy a választók háromszor nagy többséggel választották meg polgármesternek, ezzel is elismerve munkáját.
A Fidesz Magyar Polgári Szövetség interneten fellelhető alapszabálya a következőket írja a bűncselekményt elkövető tagjaikról: „A tag kizárható a Szövetségből, ha: bűncselekmény elkövetéséért a bíróság jogerős ítélettel sújtja, illetve az ellene indult büntetőeljárás tényéről és eredményéről a helyi szervezet elnökségét, neki felróható okból nem tájékoztatja.” „A Szövetség tagjának kötelessége, hogy: az ellene indult büntetőeljárás tényéről és eredményéről a helyi szervezet elnökségét tájékoztassa.”

 

 

 

 

forrás:sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: