Otthon / Ország-Világ / Íme egy „megmentett” devizahiteles család: a 17 milliós hitelre 43 milliót követel a bank

Íme egy „megmentett” devizahiteles család: a 17 milliós hitelre 43 milliót követel a bank

Miközben Horvátországban semmissé nyilvánította a bíróság a svájci frank alapú jelzáloghitelt és 120 ezer adós kaphatja vissza a hitelei után a felszámolt kamatokat és az árfolyamváltozásból fakadó túlfizetéseket, Magyarországon egymást érik a kilakoltatások a Fidesz-KDNP kormány által „megmentett” devizahitelesek körében. Egy Gödön élő családot épp a napokban értesített a végrehajtó arról, hogy hamarosan kilakoltatás vár rájuk. A család több súlyos betegség miatt került adósságspirálba majdnem húsz évvel ezelőtt, s bár tizenöt éven át próbálták rendezni a tartozásaikat, végül éppen az adósságrendezés céljából felvett devizahitelük miatt kerülhetnek a híd alá.

Egyetlen évem volt boldog nyugdíjasként

– így kezdte mesélni kálváriáját Szilágyi Imréné, aki 40 év munkaviszony után egy dunakeszi általános iskolából ment nyugdíjba 2017-ben, ám 80 éves férjével együtt kerülhet utcára, mert nem tudták fizetni a gödi házukra felvett devizahitelüket.

A család megpróbáltatásai 2000-ben kezdődtek, amikor az asszony férjénél rákot diagnosztizáltak. A szerény körülmények közt élő házaspár ekkor kénytelen volt személyi hitelt felvenni, ugyanis nem rendelkeztek tartalékkal, viszont úgy látták, hogy a férfi egészsége érdekében muszáj fizetniük az egészségügyi költségeket. Szilágyi Imréné ekkor vette fel az első kölcsönt, ami a kezdődő adósságspiráljuk első állomása volt. A kezeléseknek köszönhetően a férfi meggyógyult, ám ezzel korántsem értek véget a gondok. Kiderült ugyanis, hogy az asszony akkor 11 éves fia is egészségügyi gondokkal küzd, nála születéskori szívbetegséget állapítottak meg, így műtétre szorul.

A kisfiú 4 éven át volt a várólistán mielőtt megműtötték volna.  

Ez idő alatt a családra további eladósodás várt, ugyanis az asszony tanári fizetéséből és férje nyugdíjából nem tudták fedezni a költségeiket. Egymást érték a személyi kölcsönök és a hitelkártya-igénylések. Egyik kölcsönből egy másikat tömtek be. Egy idő után pedig a törlesztések befizetése után alig maradt valamennyi pénzük a számlákra és kenyérre.

Nekem az egyetlen luxus az életemben a gyermekem, őt akartam tisztességesen felnevelni

–  mesélte az asszony. És igaza is volt. Az apró gödi ház valóban puritán, nincs benne semmi luxus, a családnak még autója sincsen. Ráadásul a bútorok nagy részét is az asztalos foglalkozású férje készítette.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu

A nyomorgó, kölcsönöktől fuldokló családnak végül az asszony egyik tanítványának édesapja ajánlotta fel, hogy segít. A férfi hitelközvetítéssel foglalkozott, és jelzáloghitelt ajánlott nekik, amivel az adósságaik többségét törleszteni tudják. A férfi tanácsára hárommillió forintot vettek fel. Ám ezzel nem tudták fedezni az évek során összegyűlt tartozásaikat, így hamarosan egy ötmillió majd egy tízmillió forintos hitellel váltották ki a korábbi hiteleiket.

De a 2007-ben felvett 10 millió forintos adósságrendezésre fordított kölcsön már svájci frank alapú hitel volt, és törlesztőrészleteinek összege meredeken emelkedett a forint és svájci frank közti árfolyamváltozás miatt.

Így a család csöbörből vödörbe került.

Ekkor már barátok, ismerősök, és a helyi református gyülekezet segítségét is elfogadta a Szilágyi család, két éven át fizették erőn felül a fizetésüket jócskán meghaladó törlesztőrészleteket.

Ha nem kapunk segítséget, nem húztuk volna ki addig, amíg a gyerek felnő

– magyarázta az asszony, aki számára egyre inkább úgy tűnt, nincs kiút az adósságcsapdából.

Ekkor ismét felvették a kapcsolatot azzal az apukával, aki a hitelek ügyintézésében segített nekik. A férfi meggyőzte őket arról, hogy egy újabb – immár utolsó – adósságrendező hitelt fel tudnak venni, szintén svájci frank alapon.

A kilátástalanságba került család belement az ügyletbe. Hogy némi tartalékuk is maradjon, 2009-ben 17 millió forint hitellel váltották ki a korábbi 10 millió forintos kölcsönüket, ami a két éven át tartó törlesztés ellenére majdnem 13 millió forintra rúgott.  

Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu

Az árfolyamváltozás következtében ez esetben is emelkedtek a törlesztők, 98 ezer forintról hamar 140 ezerre emelkedett a havonta fizetendő összeg. Ennek ellenére a család öt éven át fizette a megemelkedett terheket, egészen 2014 decemberéig. Ekkor úgy döntöttek, nem fizetnek tovább. A döntésüket megelőzte, hogy 2014 novemberében a Fidesz-KDNP bejelentette, hogy piaci árfolyamon, azaz 256 forintos árfolyamon forintosítják a devizahiteleket. A kormánypropaganda szerint a devizahiteleket kivezették, az adósokat megmentették.

Ezzel a döntéssel minket nem megmentettek, hanem végleg hátba döftek

– így látja a kormány döntését ma Szilágyi Imréné. Mint mondta, akkor úgy döntöttek, hogy pert indítanak a bankjuk ellen.

A törlesztésnek szerintük ugyanis sosem lesz vége, egy kifizethetetlen adósságról van szó. Amit pedig a bank követel tőlük, az álláspontjuk szerint nem más, mint uzsora.  

A család egy tizenöt éven át tartó folyamatos törlesztés után döntött úgy, hogy véget vet a fizetésnek, és jogi útra tereli az ügyet, ezért a hitelszerződés érvénytelensége iránti pert indítottak. Azonban a bíróság csakhamar fel is függesztette a pert, méghozzá azért, mert megvárják a bíróságok, hogy az Európai Unió bírósága előtt zajló magyar ügyekben milyen döntést hoznak. Igaz, az ügyvédek világában sem volt könnyű eligazodnia a családnak, volt olyan eset, hogy minden megkezdett félóra után 26500 forintot kért volna tőlük az az ügyvéd, akit ajánlottak nekik. Végül egy devizahitelesekért küzdő jogtanácsos vállalta az ügyüket.

Szilágyiék ekkor kicsit fellélegeztek.

Korábban vagy a villanyt és a gázt fizettem be, vagy a törlesztőrészleteket. Nem volt pénzünk semmire. Miután nem törlesztettünk és a férjem megkapta a nyugdíját, évek óta először volt pénz a kezében, a fiam fel is vette videóra, ahogyan a férjem izgatottan számolja a postástól átvett nyugdíjat.

– ecsetelte a sokak számára érthetetlen állapotokat Szilágyiné. Ugyanakkor a pillanatnyi levegővétel lehetőséget teremtett arra, hogy így kifizessék az évek során felhalmozódott majd hárommillió forintnyi magánkölcsönüket.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu

A történetnek azonban itt nincs vége. A hitelezőjük ugyanis nem várta meg, hogy a bírósági per végigfusson, hanem végrehajtási eljárást kezdeményezett a család ellen. Az ügyben kijelölt bírósági végrehajtó pedig jelezte, hogy hamarosan kilakoltatás vár a családra. Hacsak nem fizetik be a 33 millió forintos követelést. Ez azért érdekes, mert a felvett 17 millió forintból a család az évek során majdnem 10 millió törlesztett, és további 33-mat követelnek tőlük.

Tehát a felvett 17 millió forintra 43 milliót követel a bank. 

Szilágyi család nagyon megijedt a végrehajtástól, s bár ügyvédjük végrehajtás megszüntetése iránti pert kezdeményez – mindaddig amíg a szerződés érvénytelenségéről nem születik döntés – a Facebookon is segítséget kértek. Az asszony elmondta, nincs hova menniük, mire a volt tanítványai egy közösségi csoportot szerveztek „Összefogás Éva néniért”. A mára 1300 főt elérő csoport célja, hogy összegyűjtsék a pénzt szeretett tanárnőjük családja számára.

Rekordot döntött a kilakoltatások száma

Bár az idei adatok egyelőre nem ismertek, 2016-ban és 2017-ben rekordot döntött a kilakoltatások száma. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása alapján az elmúlt két évben majdnem 7 ezer kilakoltatás történt. 2017-ben több mint 3600 családot tettek utcára, egy évvel korábban pedig 3100-at. Ez azért nagyon magas szám, mert 2012-ben egész évben mindössze 700 lakóingatlant adtak birtokba árverést követően. Ez a szám 2013-ban 550-re csökkent, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján.

forrás: 24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: