Otthon / Ország-Világ / “SOKKAL ÁRNYALTABB KÉPET KAPTAM A JOBBIKRÓL” – A VOLT NATO-FŐTITKÁR KÉSZÍTETT INTERJÚT GYÖNGYÖSI MÁRTONNAL

“SOKKAL ÁRNYALTABB KÉPET KAPTAM A JOBBIKRÓL” – A VOLT NATO-FŐTITKÁR KÉSZÍTETT INTERJÚT GYÖNGYÖSI MÁRTONNAL

Interjút készített a dán köztelevízió Gyöngyösi Mártonnal. Ez önmagában nem volna rendkívüli dolog, a párt elnökhelyettese és külpolitikusa elég gyakran nyilatkozik külföldi sajtóorgánumoknak. Csakhogy ezúttal beszélgetőpartnere Anders Fogh Rasmussen egykori dán kormányfő és NATO főtitkár volt.

A veterán politikus most egy tévésorozaton dolgozik, amelynek keretében a közelgő európai parlamenti választások kapcsán beszélget az EU-tagállamok politikai életének különböző pártállású meghatározó figuráival. Az interjúk egy-egy jeles borvidéken zajlanak, természetesen jó borok társaságában. A “To Europe! (Európára!)” című műsorban két koccintás között az adott ország, illetve az Unió helyzetéről esik szó.

Facebook bejegyzésének tanúsága szerint Gyöngyösi Balatonlellére kalauzolta el Rassmussent és kollégáit. Az Alfahírnek elmondta: többek közt a magyar jogállamiság sanyarú helyzetéről, az EU sürgető reformjáról, az Oroszország elleni szankciók hazánkra gyakorolt hatásáról és a Jobbik béruniós kezdeményezéséről beszélgettek.

“Utóbbi kapcsán a dán műsorvezető meg is jegyezte: olyan, mintha egy szociáldemokrata politikust hallgatna. Én ironikusan megjegyeztem, hogy ne sértegessen ezzel. A korábban liberális  színekben kormányzó Rassmussen is vette a lapot, és velünk nevetett.”

– mesélte Gyöngyösi. Hozzátette: a volt dán kormányfő kifejezetten nyitott, a korábbi években megszokott  jellemző nyugat-európai előítéletektől mentesen közelített a Jobbikhoz és annak néppártosodásához, holott értelemszerűen nem mindenben értettek egyet. Rassmussen Instagram oldaln azt írta, a jobbikos politikus

“sokkal árnyaltabb képet adott pártjáról, mint, amit a médiából ismerhetünk.”

 

Nem először lát néppártosodást

Anders Fogh Rasmussen aktív politikus korában a jobboldali liberális Venstre pártot vezette. 2001-2009 között a konzervatívokkal közös koalíciós kormány élén volt miniszterelnök. 2009 augusztusában lemondott, hogy a NATO főtitkári pozícióját töltse be 2014-ig.

 

Rasmussen kormányát kívülről támogatta a radikális jobboldalról a jobbközép felé tartó, ám migrációellenes és euroszkeptikus álláspontját megőrző Dán Néppárt, amelynek kezdeményezésére az Unió legszigorúbb bevándorlási szabályozását alkották meg.

 

2014 óta Rasmussen Global nevű elemző és tanácsadó cégét vezeti.

forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Már több mint 150 halottja van a nyugat-európai ítéletidőnek

Tovább emelkedett a Németországot, Belgiumot és Hollandiát sújtó áradások halálos áldozatainak száma. Sajtóbeszámolók szerint Németországban már …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: