Otthon / Egyéb / Egyre többen zaklatják expartnerüket az internetre kötött okoseszközökön keresztül

Egyre többen zaklatják expartnerüket az internetre kötött okoseszközökön keresztül

Egyre többen kérnek segítséget amiatt Amerikában, hogy egykori partnerük az otthonukba telepített okoseszközökön keresztül zaklatja őket. A jelenség egyelőre elsősorban a vagyonos háztartásokat érinti, de egyre több termosztátot, villanyt, hangszórót, kamerát vagy csengőt lehet távolról irányítani. Ezeknek az ára ráadásul meredeken esik, így hamarosan megoldást kell találni a váratlan problémára.

„Olyan ez, mint a dzsungelharc, soha nem tudod, honnan jön a támadás” mondta egy nő a jelenségről beszámoló The New York Times riporterének. Az asszony lakásában a volt férje még mindig képes távolról irányítani a villanyokat, a termosztátot és a hangszórókat is. Néha 35 fok fölé viszi a hőmérsékletet, hiába kapcsolja le a nő a fűtést. Váratlan pillanatokban zene kezd üvölteni a hangszórókból, vagy lekapcsol a villany.

A NYT riportja szerint egyre többször hívnak fel családon belüli erőszak áldozatainak fenntartott segélyvonalat nők azzal, hogy egykori partnerük a telefonján vagy más digitális eszközökön keresztül elköltözése után is képes irányítani az internetre kapcsolt okoseszközöket.

A lap több mint harminc nővel beszélt. Volt, akinek az ajtaján a digitális zár kódja naponta változott. Volt, akinél a folyton csengett digitális ajtócsengő. Volt, akinél a légkondicionáló indult be magától. Van, aki a biztonsági kamerán keresztül figyeli volt partnerét.

A nők eleinte nem értették, mi történik, és úgy érezték, kezdenek megőrülni. Volt, aki pszichiátriára került. Mind csak később jöttek rá, hogy volt partnerük áll a jelenség mögött és az a céljuk, hogy összezavarja és megfélemlítse őket.

Egyelőre nehéz megmondani, mit lehet kezdeni a problémával, és csak próbálkozások vannak arra, hogyan lehetne mindezt kezelni. A családon belüli erőszak áldozatait segítő önkénteseknek már képzést tartanak arról, hogyan működik a digitális technológia. A távoltartási végzéseket író bírók és jogászok most tanulják, hogy a dokumentumban ki kell térni a digitális eszközök feletti ellenőrzésre is.

Ám a probléma annyira új, hogy jogi eszköz sincs arra, hogy megbüntessék az ilyen módon zaklató egykori partnereket.

Az amerikai lap által megkérdezett technológiai cégek pedig azt mondták: nem lenne jó ötlet, ha ezeknek az eszközöknek a jelszavát könnyű lenne megváltoztatni vagy az azok feletti kontrollt egyszerű lenne átadni egyik féltől a másiknak, hiszen ezzel sérülékenyebb lenne a rendszer és a rossz szándékú hackerek könnyebben feltörnék azokat. Ezért van, aki annak ellenére sem tudja egyszerűen visszavenni a kontrollt eszközei felett, hogy ért azok működéséhez.

Márpedig általában a férfiak szerelik be ezeket az eszközöket, ők adják a jelszavakat és az ő telefonjukon van az applikáció, amellyel szabályozni lehet ezeket. A NYT-nak nyilatkozó önkéntesek szerint az ilyen problémákkal telefonálók túlnyomó többsége nő.

Szakértők szerint az sem mindig jó megoldás, hogy valaki egyszerűen kihúzza a falból a konnektort: ha a zaklató észreveszi, hogy elvesztette az irányítást vagy nem tudja megfigyelni volt partnerét, csak még dühösebb lesz és még nagyobb kárt próbálhat okozni.

Ezek az eszközök sokmindenre használhatóak: a digitális kamerával felszerelt ajtó megmutatja, ki csenget még akkor is, ha épp nyaral valahol a tulajdonos. A digitális termosztát megtanulja, mikor ér haza a család, és mire hazaérnek munkából és iskolából, a kívánt hőmérsékletre fűti a lakást. Az Amazon okos asszisztensével pedig beszélgethetünk, megkérdezhetjük például, milyen lesz az idő és rendelhetünk cukrot vagy vécépapírt, ha épp kifogyott.

„Ő kontrollálja a termosztátot. A lámpákat. A zenét” mondta a lapnak egy orvos a Szilícium-völgyből, akit volt férje, egy mérnök zaklat ilyen módon. „Az abuzív kapcsolatok a hatalomról és a kontrollról szólnak, és ő erre a technológiát használja.”

„Ez beleillik abba, amit a családon belüli erőszak pszichológiájáról tudok” mondta a lapnak egy kaliforniai rendőrszázados, Zach Perron. „A családon belüli erőszak főként a kontrollról szól – az emberek ilyenkor csak a fizikai erőszakra gondolnak, de van érzelmi erőszak is.”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Óriási megszorításról döntött a kormány, módosítanak a rezsicsökkentésen is

A különadókból várt idei 800 milliárd és egyéb adóemelésekből beszedni tervezett 100 milliárd mellett a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: