Otthon / Friss hírek / Feljelentik a romos műemlékek tulajdonosait

Feljelentik a romos műemlékek tulajdonosait

A Miniszterelnöki Hivatalba is írt már segítségkérő levelet a lassan romba dőlő Somssich-kastély miatt a mikei polgármester, Tóth Árpád.

– Siralmas állapotban van az épület, meggyőződésem, hogy állami segítség nélkül nem megmenthető – panaszolta a polgármester. – Tavaly télen fóliát húztak fel a tetőre, de már azt is kikezdte a szél. A födém leszakadt, néhány év múlva elkorhadnak a gerendák, aztán a falak következnek.

Somogyban sok elhagyott, romos ingatlan van, amivel foglalkozni kellene, állítja Németh Györgyi, az Elherdált Műemlékeinkért Egyesület elnöke. Sajnos azonban sok helyütt évek telnek el érdemi előrelépés nélkül. Új módszert dolgoztak ki, hogy kikényszerítsék a döntéseket: feljelentik a romos műemlékek tulajdonosait. Ha a tulajdonosokat a műemlékvédelmi hatóság korábban karbantartásra kötelezte, ám ezt mégsem tették meg, feljelenti őket az egyesület. Nem teljesítés esetén az ügy átkerül az adóhatósághoz, amely elvégezteti a helyreállítást, majd a számlát elküldik a tulajdonosnak. Ha nem tud fizetni, végrehajtás alá kerül az ingatlan. Ez egy új gyakorlat, amelyet az örökségvédelmi törvény tesz lehetővé. Németh Györgyihozzátette: a mikei kastély ügyét már vizsgálja a NAV. Három másik somogyi kastéllyal is foglalkozik az egyesület: a kercseligetivel, a belcsapusztaival és a somogytarnócaival.

– Kevés figyelem irányult eddig az elhagyatott műemlékekre – mondta Németh Györgyi. – Vannak tulajdonosok, akik pályázatokra várnak, másoknak csak arra kell egy kastély, hogy jelzálogot tetessenek rá. A hivatal munkatársai öt évente egyszer mennek ki egy műemlékhez. Ha a tulajdonos elmondja, hogy mit tervez vele, akkor általában újabb öt évre haladékot kaphat. Ha ezt az időt túl soknak találjuk, bejelentést teszünk teljes dokumentációval, hogy felhívjuk a figyelmet arra, tényleg nagy a baj.

Németh Györgyi hozzátette: a tulajdonosoknak nem kötelező műemléket venni, de aki megtette, nyilván tisztában volt azzal, hogy ez kötelezettséggel jár. Az egyesületnél várják, hogy milyen eredményt hoz az új módszerük. Úgy vélik, az kevéssé valószínű, hogy rövid idő alatt helyreállítsák és funkcióval lássák el az épületeket, feltehetően ehhez hosszú időre lesz szükség, de valahol el kell kezdeni a munkát.

forrás: sonline

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: