Otthon / Friss hírek / AZ EBOLA MEGÁLLÍTÁSÁN KÜZDŐ ORVOSOKAT GYILKOLTAK MEG

AZ EBOLA MEGÁLLÍTÁSÁN KÜZDŐ ORVOSOKAT GYILKOLTAK MEG

Ismeretlen fegyveresek legkevesebb tizenöt embert, köztük két egészségügyi dolgozót öltek meg a hétvégén a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében, ahol milíciák akadályozzák az ebolavírus terjedésének feltartóztatására tett erőfeszítéseket – közölték helyi hatóságok vasárnap.

Legfrissebb értesülések szerint július óta a betegségbe mintegy 152 ember halt bele, és legkevesebb 200 megbetegedést jegyeztek fel Észak-Kivuban és Ituriban, amely tartományok két polgárháborút követően továbbra is etnikai villongásoktól és lázadásoktól forronganak.

Alloys Mbwarara, Beni város Rwenzori nevű kerületének polgármestere tizenegy civil és egy katona halottról számolt be. A várostól 50 kilométerre délre fekvő Butembóban a Mai-Mai nevű lázadó milícia a hadsereg egyik egészségügyi osztagának két tagját ölte meg – mondta Oly Ilunga egészségügyi miniszter.

“Elítéljük a támadást” – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Hozzátette:

“mindenkinek a béke elérésén és az ebola leküzdésén kellene dolgoznia”.

Az ebola terjedésének leküzdését a fegyveres támadásokon felül a városi lakosság egy részének ellenséges magatartása is nehezíti. Az utóbbi hetekben a harctevékenységek miatt megakadt a betegek ellátása, a betegségben elhunytak eltemetése és az oltási kampány is.

A szombati gyilkosságok miatt tüntetések voltak vasárnap reggel Beniben – közölte Safari Mambueni, helyi rendőrfőkapitány. A dühös tüntetőket könnygázzal oszlatták a rendvédelmi szervek. Az aktivisták kövekkel dobálták a segélyszervezetek és a békefenntartók járműveit – jelentette az ENSZ támogatását élvező Okapi Rádió.

forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: