Otthon / Friss hírek / Tömegeket vonzanak az internet lefejezős videói

Tömegeket vonzanak az internet lefejezős videói

 

Már az előző évszázadokban is tömegek vonultak utcára akkor, amikor nyilvánosan végeztek ki embereket, az internet térnyerésével azonban egy új közeg, új fórumok jöttek létre, ahol kifejezetten válogatott borzalmakat bámulhatnak a netezők, változatos indítékokkal. A látottaknak viszont traumatizáló hatása is lehet, ehhez nem kell élőben átélni a borzalmakat.

Nem lenne könnyű választ adni arra a kérdésre, hogy melyik a világ legnézettebb sorozata. Többen is egyértelműen a Trónok harcát mondanák, ám Frances Larson, az Oxfordi Egyetem antropológusa szerintmásféle tartalom a nyertes ezen a téren, ám igaz, szintén az emberi ösztönöknek köszönheti népszerűségét.

Az antropológus pár éve adott TED Talkjában egy érdekes kérdést feszegetett. Miért van az, hogy milliók néznek olyan videókat az interneten, amelyekben embereket fejeznek le, csonkítanak meg, vagy kínoznak halálra válogatott módszerekkel?

Ez a fajta primitív barbarizmus teljesen ellentéte urbanizált, modern életünknek,

és épp az adja a különös iróniát, hogy egy kattintással, számítógépen keresztül érhetők el egy karnyújtásra.

Az olyan primitív módszerek, mint az Iszlám Állam lefejezései nem ősiek és távoliak: itt vannak a 21. században, már a nappalikban, és Larson szerint mindenki része a show-nak, aki ezeket meg is nézi.

Tömegek csámcsognak a barbarizmuson

Ugyan az ilyen tartalmakat kínáló oldalak létezése nem újdonság, a Reddit egyik alfóruma, a Watch People Die különösen nagyra hízott az utóbbi hónapokban. A már öt éve létező fórumon (mint neve is sejteti) nem pornót, vicces képeket vitatnak meg a felhasználók, hanem embereket néznek, ahogy meghalnak – ami finom kifejezés lenne, mert

felrobbannak, fejüket vesztik, végzetes baleseteket szenvednek.

A fórumozók néha saját kérésekkel is fordulnak a többiekhez, hogy milyen videót szeretnének látni. A fiókkal nem rendelkező látogatók számát nem lehet tudni, de a feliratkozók 425 ezren vannak – ennyien laknak például Miamiban. És ez még csak a Reddit egy apró szegmense, nem is beszéltünk a felszínen nem látható, rejtett netről.

several children head doll with blue eyes lie in the old yard
Fotó: ThinkStock
forrás: 24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Dudás Róbert nyílt levélben kérte Orbántól, azonnal intézkedjen a kormány a rekordmagas benzinár miatt

Nyílt levelet írt Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke a rekordmagas üzemanyagárak kapcsán Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: