Otthon / Friss hírek / Szexuális zaklatás a pszichiátrián: megszólalt Józsi nővér és az áldozata

Szexuális zaklatás a pszichiátrián: megszólalt Józsi nővér és az áldozata

Jövőre lesz csak ítélet annak segédápolónak az ügyében, aki többször is szexuálisan zaklatta a gondjaira bízott egyik beteget. Sz. Zsuzsanna és jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson kiegészítő szakértői véleményt kért ugyanis, hogy állapítsák meg, az asszony miért mindig azt követően volt rosszul, amikor Józsi nővér dolgozott. A 24. hu beszélt zaklatássál vádolt pszichiátriai dolgozóval és az áldozattal, valamint a férjével is.

14 évnyi külföldön bujkálás és két évig tartó eljárás után a végjátékhoz érkezett annak a férfinak az ügye, aki 2002-ben az Erzsébet Kórház Krízis Központjának segédápolójaként rendszeresen zaklatott szexuálisan egy gyógyszeres kezelés alatt lévő beteget. Sz. Zsuzsanna és férje feljelentést tett a történtek után, és 16 évvel ezelőtt vádat is emeltek a Józsi nővér néven elhíresült ápoló ellen. Ő azonban külföldre szökött a felelősségre vonás előtt.

J. Józsefet nemzetközi elfogatóparancs után két évvel ezelőtt találták meg a spanyolországi Sevillában. Az első tárgyalást tavaly tavasszal tartották. A bántalmazott nő elmondta, hogy mindig hányingere és rosszullétei voltak az azt követő napokon, amikor Józsi nővér volt az ügyeletes. Állítása szerint annyira le volt gyengülve ilyenkor, hogy képtelen volt a védekezésre. J. József eleinte tagadta az ellene felhozott vádakat, de miután nyomokat találtak a ruháján, elismerte, hogy valami köze mégiscsak volt az asszonyhoz. Az erőszakot azonban továbbra is tagadta. Azt állította, hogy kölcsönös szimpátia után simogatták egymást a nővel.

J. József fekete dzsekiben és egy kék farmerban érkezett a bíróságra. Amikor megkérdeztük tőle, hogy milyen ítéletet vár, így felelt:

Évek óta húzódik már ez az ügy. Bele vagyok már fáradva. Meghurcoltak és bemocskolták a nevemet. Azt várom, hogy felmentenek.

Sz. Zsuzsanna jogi képviselője arról faggatta a beidézett szakértőket, hogy áttanulmányozták-e az általuk benyújtott kórházi láz- és kórlapokat. De arra is kíváncsi volt, hogy a vádlott által adott gyógyszerek mennyisége és azok együttes hatása okozhatta-e a nő rosszulléteit és megkönnyíthette-e a vádlott dolgát.

Az első két szakértő kizárta, hogy ne lett volna tudatánál Sz. Zsuzsanna ezeken a napokon. És az átnézett kórházi anyagokban sem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a sértett számottevően több gyógyszert kapott volna azokon a napokon, amikor Józsi nővér dolgozott.

Sz. Zsuzsanna elmondta, hogy hónapok teltek el a történtek után mire – a fokozatosan csökkent gyógyszerezésének köszönhetően – kitisztult a tudata annyira, hogy  felfogta, mi is történt vele.

Mivel a sértett ügyvédje és a szakértők folyamatosan elbeszéltek egymás mellett, egy idő után egyre különösebbé kezdett válni a tárgyalás. A bíró többször is figyelmeztette Sz. Zsuzsanna magánvádlóként jelenlévő ügyvédjét, hogy ne a saját gondolatait sorolja, hanem kérdéseket tegyen fel a szakértőknek.

Kassainé Berényi Virág végül kiegészítő szakértői véleményt kért arra vonatkozóan, állapítsák meg a konkrét okát annak, hogy az ominózus napokon mi okozta a védence rosszulléteit.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A bíró az indítvány miatt elnapolta a tárgyalást. Ez azt jelenti, hogy legjobb esetben is csak január 30-án lesz ítélet a maratoni hosszúságúra nyúlt ügyben. Tudtunk beszélni az áldozattal és a férjével is.

„A kórház nem adta ki a betegápolási naplót. Én szereztem meg, abba viszont inkább ne menjünk bele, hogyan”  – mondta Sz. István, az áldozat férje, hozzátéve, felesége azért került be a pszichiátriára, mert öngyilkosságot kísérelt meg és komoly depresszióval küzdött.

Utánanéztem J. József dolgainak. Kiderült, hogy együtt élt egy másik betegével. Az ő lakásán találtuk meg, amikor kerestük. Egy senkiházi, aki meglépett a felelősségre vonás alól. A feleségem a mai napig orvoshoz jár, mert olyan betegsége van, amit muszáj kezelni. Mániás depresszióval küzd

–  tette hozzá a férfi.

Zsuzsanna kérésünkre elmondta, hogy mivel lenne elégedett a következő tárgyalás után.

A történtek óta J. József egyszer sem keresett meg, és nem is kért bocsánatot. Azt szeretném, hogy elítéljék és példát statuáljanak

– mondta határozottan.

forrás: 24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: