Otthon / Friss hírek / Személyiségünk is okozhat szívbetegséget

Személyiségünk is okozhat szívbetegséget

Pszichiátriai és szívgyógyászati kutatók együttműködésével kiderült, hogy bizonyos személyiségtípusok, temperamentumok kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomással és a koszorúér-betegségekkel. Az évek óta tartó kutatómunkában a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, a Családorvosi Tanszék, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kutatócsoportjai dolgoznak együtt – derül ki az egyetem közleményéből.

Az orvosok az affektív temperamentumokat vizsgálták, vagyis olyan veleszületett személyiségjellemzőket, amelyeknek öt típuscsoportja ismert:

  • depresszív,
  • ciklotím (hangulatingadozó),
  • hipertím (optimista, magabiztos, társaságkedvelő, főnök típus, kockázatvállaló, tolakodó, kicsi alvásigénnyel rendelkező),
  • ingerlékeny,
  • szorongó.

Ezek közül mindegyik temperamentumnak megvan az evolúciós szerepe, írják a kutatók, és a nemek között is  vannak különbségek. A nők közt több a depresszív, szorongó, ciklotím típus, míg a férfiaknál az ingerlékenység és a hipertímia gyakoribb. Az viszont fontos megállapítás, hogy a hipertímeknek nagyobb eséllyel egészségesek a koszorúerei, amit a betegek CT-s vizsgálatával állapítottak meg. Korábban azt is megállapították a kutatók, hogy a hipertím pácienseknél emelkedett az ideg-és feltehetőleg érvédő hatású agyi eredetű neurotróp faktor (BDNF), míg a domináns ciklotím, szorongó, depresszív és ingerlékeny temperamentumú hipertóniás betegek BDNF szintje alacsonyabb.

Az ok-okozati összefüggések alaposabb feltárása még hátravan, a rövid követési idejű vizsgálatok nem teszik lehetővé messzemenő következtetések levonását. Ha további kutatásokkal sikerül megerősíteni a most részletezett eredményeket, akkor az orvosok könnyebben tudják majd azonosítani a rizikós pácienseket.

forrás: index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Dudás Róbert nyílt levélben kérte Orbántól, azonnal intézkedjen a kormány a rekordmagas benzinár miatt

Nyílt levelet írt Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke a rekordmagas üzemanyagárak kapcsán Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: