Otthon / Friss hírek / Semjén új törvénye kisemmizhet sok nyugdíjast

Semjén új törvénye kisemmizhet sok nyugdíjast

A miniszterelnök-helyettes törvényjavaslata könnyebbé, gyorsabbá tenné a pénz behajtását a nyugdíjas adósoktól.

A nyugdíjtörvényt írná át Semjén Zsolt javaslata, amely kapcsán azénpénzem.hu elemezte, milyen következményekkel járnak a módosítások.

Könnyebbé, gyorsabbá válik a nyugdíjas adósoktól a pénzbehajtás, a végrehajtás. Meghatározzák a tartásra kötelezett hozzátartozók körét, és utólag is csökkenthetik a rosszul megállapított nyugdíjakat.

A módosítás alapján komoly jelentősége lenne a tartozások behajtásakor a nyugdíjas rendelkezési jogának a számla felett, amire a nyugdíját folyósítják. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság járhatna el a levonások és a végrehajtások ügyében is, ha pedig a nyugdíjból nem, vagy csak lassan térülne meg a követelés, akkor a nyugdíjas keresetéből is levonható lesz a tartozás.

szülőtartás kapcsán a javaslat a nyugdíjtörvény alapfogalmai közé emeli a tartásra köteles és képes hozzátartozó fogalmát. Ide bárki bekerülhet, akit a bíróság erre kötelez. Ítélet híján azt kell tartásra képesnek tekinteni, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének két és félszeresét. Ez jelenleg 71 250 forint.

A törvény most is lehetővé teszi a nyugdíj csökkentését öt éven belül, ha azt jogsértően állapították meg. A módosítás után ezt hivatalból megtehetik a nyugellátás kezdő időpontjában érvényes jogszabályok alapján, de az uniós jogot sértve nyugdíjazott bírák és ügyészek kérhetnék, hogy szolgálati jogviszonyuk helyreállítását követő nyugalmazásukra tekintettel állapítsák meg nyugdíjukat.

forrás: 24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: