Otthon / Friss hírek / ESTE ÉLŐBEN NÉZHETJÜK A MARSRA-SZÁLLÁST

ESTE ÉLŐBEN NÉZHETJÜK A MARSRA-SZÁLLÁST

Hétfőn este, közép-európai idő szerint 21 óra körül landol az InSight űrszonda a Marson, a NASA élőben közvetíti a folyamatot. Az eszköz május 5-én indult, 2012 óta ez lesz az első űrszonda, amelyet a vörös bolygóra küldünk, akkor a Curiosity volt használatban.

A tervek szerint az InSight öt méter mély lyukat fúr a bolygón és megméri a hőmérsékletét. Szeizmométer is lesz a robotgeológusnál, a marsrengések vizsgálata érdekében. Ezek alapján könnyebben meghatározhatják a kéreg, a köpeny és a mag vastagságát, valamint összetételét.

A misszió két éves lesz, ha minden rendben megy. Közös amerikai-európai projekt, egymilliárd dollárt költöttek rá, a küldetéstől pontosabb képet akarnak kapni a kutatók arról, hogyan keletkeztek 4,5 milliárd éve a sziklás bolygók a Naprendszerünkben, amilyen a Mars és a Föld is.

Két miniműhold lesz az InSight kísérete a kommunikáció érdekében. Az űrszonda 694 kilogrammos, 485 millió kilométeres utat tesz meg a Marsig. Érdemes tudni, hogy nem közlekedőegység, hanem háromlábú statikus eszköz. Az elképzelések szerint a sikeres leszállás után gyakorlatilag geofizikai obszervatóriumként fog működni.

forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: