Otthon / Friss hírek / AZ ÁLLAM MÉG KERESHET IS A DEVIZAHITELESEK INGATLANAIBÓL

AZ ÁLLAM MÉG KERESHET IS A DEVIZAHITELESEK INGATLANAIBÓL

Pecunia non olet.

Bár új javaslatként jelent meg a napokban, hogy a bedőlt devizahitelesek visszavásárolhatnák lakásaikat a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-től, ez a lehetőség eddig is adott volt a bajba jutottaknak, méghozzá egészen kedvező feltételek mellett. A visszavásárlási szabályok szerint az adós az eszközkezelővel létrejött adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónap után, de legkésőbb a 72. hónap, vagyis a hatodik év utolsó napjáig visszavásárolhatja az otthonát. Ebben az esetben a vételár az az összeg, amit az eszközkezelő fizetett az ingatlanért, a jegybanki alapkamattal, az eszközkezelő által az ingatlanra költött értéknövelő beruházások értékével, valamint az eszközkezelő által a bérlő helyett megfizetett összeggel megnövelve – írja a 24.hu.

Ugyanakkor ez a vételár jelenleg igencsak kedvezményes lehet, főként a fővárosban, ugyanis a felvásárlások óta ugrottak meg igazán az ingatlanárak. Az eszközkezelő ugyanis Budapesten, az agglomerációban és a megyei jogú városokban legfeljebb 9,4 millió, a kisebb településen 6,45 milliót, a községekben pedig 4,35 millió forintot fizetett a bankoknak.

Ezeken az árakon a NET Zrt. majdnem 36 ezer ingatlant vásárolt meg, amivel számításaik szerint körülbelül 154 ezer embert mentettek meg többmilliós hiteltartozásától, ennek ellenére mindössze 1312 adós élt a visszavásárlás lehetőségével október végéig.

A nemrég benyújtott új javaslat szerint a fizetési kötelezettségeiknek eleget tevő bérlők és – az otthonteremtés biztosítása érdekében – a bérlők közeli hozzátartozói lehetőséget kapnak arra, hogy jelentős kedvezmények igénybevételével egyösszegben megvásárolják az általuk bérelt ingatlant. Ilyen kedvezmény lehet, hogy a vételárba belszámítják a bérleti díjat, vagy hogy az állam nem számít fel kamatot.

Ugyanakkor egyelőre nem tudni semmit arról, hogy mi alapján határozzák meg a vételárat vagy a fizetési határidőt. Utóbbi kulcsfontosságú, ugyanis noha az szerepel a tervezetben, hogy aki időben fizet, az általa bérelt ingatlant visszavásárolja, az már nincs rögzítve, hogy milyen áron, s ezt egyelőre az eszközkezelőnél sem tudják. Pedig nem elhanyagolható kérdés, hogy az eszközkezelő által fizetett összeget kell majd kifizetni vagy esetleg az ingatlan piaci értékét – írja a portál.

Abban az esetben ugyanis, ha magasabb árat szab az állam az ingatlanokért, mint amennyiért megvette azokat, akkor még kereshet is az üzleten.

forrás: 24.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: