Otthon / Friss hírek / EURÓPAI PARLAMENT: MAGYARORSZÁG ADJA KI GRUEVSZKIT!

EURÓPAI PARLAMENT: MAGYARORSZÁG ADJA KI GRUEVSZKIT!

Az EP-képviselők csütörtökön véleményt alkottak Albánia, Macedónia és Montenegró uniós csatlakozásának jelenlegi helyzetéről, valamint megszavazták a macedón jogállamiságról szóló jelentést.

Alapvetően pozitívan vélekednek Macedónia erőfeszítéseiről a szükséges reformok kapcsán, de felszólítást is küldtek, mely szerint fokozni kell a pénzmosás és az összeférhetetlenség elleni harcot, hogy jobban tudják védeni az igazságszolgáltatást a politikai befolyástól – írja hvg.hu.

A dokumentumban a Gruevszki-ügy is helyet kapott, ilyen jellegű hatáskörük ugyan nincs, de a képviselők felszólították a magyar kormányt, hogy adják ki Macedóniának a volt miniszterelnököt.

Az MTI tudósítása szerint a brüsszeli plenáris ülésen 470:116 arányban megszavazott dokumentumban arra szólították fel a magyar hatóságokat, hogy minden releváns információt és szükséges magyarázatot bocsássanak rendelkezésre a korrupció miatt jogerősen kétéves szabadságvesztésre ítélt Gruevszki ügyéről, aki

“a börtönbüntetés elkerülése céljából Magyarország titkos diplomáciai segítségnyújtásával elmenekült hazájából”.

A képviselők szerint az eljárás beavatkozás a balkáni ország belügyeibe és a macedón igazságszolgáltatás és jogállamiság semmibevételének tekinthető.

Mint írták, az EP elvárja, hogy Magyarország a “vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően” pozitívan bírálja el Szkopje kiadatási kérelmét, az egykori kormányfő elleni ítéletet ugyanis “alapos és átlátható jogi eljárás” után több bíróság is megerősítette, ráadásul a politikus ellen négy másik függő ügyben is vádat emeltek az ezeken kívül még folyamatban lévő öt bűnügyi nyomozás mellett.

A képviselőtestület kiemelte: Gruevszkit a macedón igazságszolgáltatáson belül felelősségre kell vonni, az ilyen jogi eljárásokat pedig nem szabad átpolitizálni.

A JOBBIK TÁMOGATTA A KIADATÁST

A Jobbik támogatta Gruevszki kiadatását az Európai Parlamentben, a fideszes képviselők viszont továbbra is védik bűnöző barátjukat – közölte csütörtökön a párt.

„A fideszes képviselők természetesen leszavazták a javaslatot, hiszen Orbán Viktor korrupt barátját valamilyen oknál fogva mindenáron meg kell védeniük. A Jobbik támogatta a jelentést és továbbra is felháborítónak tartjuk, hogy a Fidesz-KDNP kormány fittyet hány a nemzetközi jogra, és magyar diplomatákat kényszerít arra, hogy embercsempészetben vegyenek részt, támogatva ezzel egy nemzetközileg körözött bűnöző szökését.” – írták.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: