Otthon / Egyéb / UKRAJNA MEGTILTOTTA, HOGY OROSZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ FÉRFIAK LÉPJENEK AZ ORSZÁGBA

UKRAJNA MEGTILTOTTA, HOGY OROSZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ FÉRFIAK LÉPJENEK AZ ORSZÁGBA

Minden 16 és 60 év közötti orosz állampolgárságú férfinak megtiltotta Ukrajna, hogy belépjen az országba – írja a Reuters. A korlátozást az ukrán határőrség vezetője jelentette be. Az intézkedés valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy Petro Porosenko az orosz haderő szárazföldi támadásától tart.

A Kijev által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint biztos, hogy az oroszok parancsot adtak fegyverhasználatra.

Az Ukrán Biztonsági Szolgála (SZBU) nyilvánosságra hozta csütörtökön a múlt vasárnap a Kercsi-szorosnál történt incidensben részt vevő orosz Szu-30-as vadászgép és a Ka-52-es típusú orosz helikopter pilótáinak az irányítóközpontokkal folytatott beszélgetéseinek hangfelvételeit, amelyek Kijev szerint nem hagynak kétséget afelől, hogy az orosz katonai vezetés parancsot adott a gépek legénységének az ukrán hadihajók elleni fegyverhasználatra.

Erről Oleh Frolov, az SZBU helyettes vezetője beszél csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő szavai szerint az ukrán haditengerészek ellen hat, különböző típusú támadási módszert is bevetettek az orosz erők. Mint fogalmazott, célpontnak használták őket, hogy rajtuk próbálják ki fegyvereiket. Kész csodának nevezte, hogy túlélték a támadást.

Kifejtette, hogy elsőként szándékosan nekiment egy határőrhajó az ukrán vontatóhajónak, ami a hajó megállásra kényszerítésének egy formája. Majd két-két rakétát lőtt ki az orosz vadászgép és a helikopter a hajóra. Ezen kívül az orosz hajókról nagy kaliberű fegyverekkel nyitottak tüzet az ukrán hajó kabinjára célozva, oda, ahol a tengerészek tartózkodtak – emelte ki. Ezután különleges egységek rohammal bevették a hajókat, fizikai erőt alkalmazva az ukrán tengerészekkel szemben.

Kijelentette, hogy a hatodik módszert jelenleg alkalmazzák, miután törvénytelen módon letartóztatták a tengerészeket, akikre most fizikai és pszichológiai nyomást gyakorolnak.

Közben Dzsemil Tyemisev, a letartóztatott ukrán tengerészek egyikének ügyvédje a Facebookon arról számolt be, hogy a tengerészeket Moszkvába, valószínűleg a lefortovói börtönbe szállították át a Krím-félszigetről. Az ügyvéd arra nem tért ki, hogy a 24 tengerész közül hányat szállítottak át. Az értesülést egyelőre már forrás még nem erősítette meg – számol be a magyar állami hírügynökség.

Kijev hivatalos közlése szerint november 25-én Oroszország lezárta a Kercsi-szorost a három hadihajóból – két kisebb páncélozott tüzérségi naszádból és egy vontatóból – álló kötelék előtt, amely terv szerint és a nemzetközi normáknak megfelelően, előre bejelentve indult el a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba.

forrás: alfahir.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A KDNP-s Harrach Péter meglepődött, hogy “homoszexuális problémák” merültek fel vele kapcsolatban

“Harrach Péter kiszorításában hálózati úton, közvetve mi is részt vettünk. Az elmúlt év őszén az …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: