Otthon / Dél-somogyi hírek / SZILVESZTERI SZOKÁSOK SOMOGYBAN

SZILVESZTERI SZOKÁSOK SOMOGYBAN

Somogyban is szokás volt régen, hogy ilyenkor a pásztorok és a legények végigkolompolták a falut, nagyokat durrogtattak a karikás ostorral. Szilveszterkor a fiatalság a legtöbb községben batyus bált rendezett, amely az újév hajnalán ért véget.

Újabban Itáliából terjed hozzánk a szilveszter éjjeli petárdázás és a rossz tepsik, lábasok ablakon való kidobálásának nem éppen szerencsés szokása.

Somogyban is szokás volt régen, hogy az év utolsó napján a pásztorok és a legények végigkolompolták a falut, nagyokat durrogtattak a karikás ostorral. Újabban Itáliából terjed hozzánk a szilveszter éjjeli petárdázás és a rossz tepsik, lábasok ablakon való kidobálásának nem éppen szerencsés szokása.

Sokfelé a helyi vadászoktól is elvárják, hogy ilyenkor elsüssék a puskájukat, és ezzel hozzájáruljanak az óév s vele együtt minden rossz, gonosz elkergetéséhez. Somogyjádon a Bereg megyéből betelepült reformátusok szilveszter éjfélkor a templomtoronyban szoktak énekelni, a Kelet-Magyarországról magukkal hozott kántáló hagyomány, sajnos, csak néhány évig élt.

Faluhelyen a szilveszterestét különböző jóslásokra is felhasználták: az esti hálaadó litánia (az ún. ólétánya) után szinte mindegyik háznál sütöttek tollaspogácsát. A pogácsák tetejére egy-egy fehér libatollat szúrtak, aztán mindegyik családtagnak megjelöltek egy pogácsát. Akinek a pogácsáján sütés közben először égett el a toll, azt mondták, hogy az hal meg elsőként a családban, vagy ő betegszik meg jövőre legelőbb. A mesztegnyőiek úgy rakosgatták el a pogácsákat, hogy a legidősebb családtagoké kerüljön a tepsi szélére (ott pörkölődik meg ugyanis először), a fiataloké viszont középre kerüljön.

Néhol (pl. Kisbáron) szilveszter éjjel háromszor körbefutják a házat. Ha utána benéznek az ablakon – azt tartják –, hogy meglátják, ki fog a családból a következő évben meghalni.

Néhány községben, pl. Cserénfán a szilveszterestét a legények virtuskodásra, különféle tréfákra használják fel. „Volt olyan eset, hogy minden egyes ház kiskapuját kicserélték, másnap aztán mindenki kereste a magáért, hóna alatt az idegen kapuval.”

A hagyományokhoz tartozik az év végi, az egyházközség számadását közlő templomi szertartás is, melyen a hívek érdeklődéssel hallgatják, hogy hány keresztelő, esküvő és temetés volt a most záruló évben.

Újabb eredetű szokásként szilveszter ill. újév napján sokan kimennek a temetőbe, a nemrég elhunyt hozzátartozók sírjára koszorút helyeznek, gyertyát gyújtanak, otthon a fényképét fenyőágakkal díszítik fel emlékezésképpen.

A szilveszteresti bálozás, óévbúcsúztatás szokásai már átvezetnek bennünket az újév napjára, ezeket ott majd részletesen ismertetjük.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A Jobbik szerint semmi nem fog változni Karas Monika távozásával a Médiahatóságnál

„Áder János kinevezés- és aláírásügyi megbízott ma is tette, amit megkövetelt a rezsim. Egy újabb …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: