Otthon / Friss hírek / Megédesíti a várakozást ez az öt mennyei adventi aprósütemény

Megédesíti a várakozást ez az öt mennyei adventi aprósütemény

Az advent legszebb pillanatai közé tartozik, amikor elővesszük a jellegzetes karácsonyi fűszereket, és miután átgondoltuk, milyen adventi aprókkal örvendeztessük meg családtagjainkat, a rokonokat, betoppanó vendégeket és nem utolsó sorban saját magunkat, és hozzákezdünk a finomságok tényleges kisütéséhez.

Ezúttal a hagyományos választékból nyújtunk egy ízelítőt, bármelyik finomság mennyei alternatívája vagy kiegészítője lehet a  klasszikus mézeskalácsnak.

1. Mézes puszedli

Hozzávalók
56 dkg liszt
13 dkg porcukor
13 dkg vaj
1 db tojás
25 dkg méz
1 kk szódabikarbóna
1 tojássárgája megkenni
fél vagy egész szem diók, fahéj ízlés szerint

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, a mézet érdemes felmelegíteni előtte a vajjal, úgy adni a szódabikarbónával, őrölt fahéjjal elkevert liszthez a tojással. Ragacsos masszát kapunk, de ne ijedjünk meg tőle, mielőtt apró gombócokat szaggatunk-tépünk ki belőle, kis időre betehetjük a hűtőbe, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni. A kis golyók közepébe illesszünk egy-egy szem vagy fél szem diót, majd kenjük meg a tojássárgájával. Megdagadnak sütés közben, így hagyjunk nekik elegendő helyet, így tegyük a 180 fokos sütőbe, ahol 5-10 perc alatt el is készülnek (a sütő teljesítményétől függ). Még puha, miután megsült, de nem szabad túlsütni, mert hűlés közben keményedik.

Recept és Fotó: Halko Mária

2. Karamellás habcsók

Hozzávalók
A tésztához
150 g finomliszt
100 g vaj
1 db tojássárgája
50 g cukor
A habhoz
2 db tojásfehérje
1 teáskanál citromlé
160 g cukor
30 g karamellás praliné

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, pici gömböket formázunk, majd sütőpapírral bevont tepsire laposra nyomkodjuk őket úgy, hogy kicsit legyen nagyobb az átmérőjük, mint a praliné. Ha kész vannak, ráteszünk minden karikára egy-egy karamellás tallért lefelé fordítva.

A tojásfehérjéből, cukorból, citromléből kemény habot verünk, majd habzsákból csúcsosan befedjük vele a pralinét. 150°C-os sütőben 15 percig sütjük.

Fotó: Nosalty

3. Szilvalekváros hókifli

Hozzávalók
A tésztához
45 dkg finomliszt
4 ek tejföl
25 dkg vaj
1 ek mangalica zsír (púpozott)
1 csipet só
A töltelékhez és a forgatáshoz
20 dkg szilvalekvár
20 dkg dió (darált)
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Összegyúrunk minden alapanyagot előző este, és hűtőbe tesszük.

Másnap 3 felé osztjuk a tésztát. Lisztezett deszkán kör alakúra, vékonyra nyújtjuk, háromszögekre bevagdaljuk. A lekvárt elkeverjük a darált dióval, megtöltjük a háromszögeket, feltekerjük, és kis kifliket formálva sütőpapírra tesszük.

250°C-os forró sütőben megsütjük, majd még melegen megforgatjuk a kifliket a porcukorral elkevert vaníliás cukorban.

Fotó: Nosalty

4. Puha csokis tallér

Hozzávalók
30 dkg liszt
2 evőkanál holland kakaópor
20 dkg vaj
30 dkg cukor
1 tojás
fél teáskanál fahéj
fél teáskanál szódabikarbóna
20 dkg jó minőségű étcsokoládé és 10 dkg fehér csokoládé

A lisztet a cukrozatlan kakaóporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal elkeverve egy tálba szitáljuk, majd hozzá daraboljuk a csokoládét is éles késsel. Egy másik tálban a puha vajat a tojással és a cukorral habosra keverjük, majd összedolgozzuk ragacsos masszává az egészet. Kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük a kissé lelapított tallérokat. 12-13 perc alatt megsülnek a 200 °C-os sütőben.

Ha még puhák, akkor is vegyük ki őket, mert egyébként kiszáradnak. Frissen is mennyei a még olvadt csokival a közepén, de kihűlve, kekszes dobozban tárolva sem éri meg a karácsonyt, ha napokkal előtte kisül.

5. Fahéjas csillag

Hozzávalók

250 g porcukor
3 db tojásfehérje
500 g darált dió (vagy darált mandula, mogyoró vagy dió tetszés szerinti keveréke)
1 vanília kikapart belseje
1-2 evőkanál fahéj és 1-2 evőkanál citromlé (ízlés szerint adagolva)

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot kanalanként, folyamatosan tovább verve. A porcukros tojáshabból kiveszünk 5 evőkanállal, amikor az még csak félig van felverve, majd belekeverünk egy evőkanál citromlevet vagy fahéjat ízlés szerint, és felverjük (ha citromlevet adunk hozzá, kicsit krémszerűbb, folyósabb lesz, de így is tökéletes). Ezt használjuk fel a végén a csillagok megkenéséhez.

A darált diót (mandula, mogyoró vagy ezek keveréke is lehet), a fahéjat, a vaníliamagokat hozzáadjuk a habhoz, jól elkeverjük gyúrható masszává (kicsit ragadós lesz, ne ijedjünk meg). A tésztát porcukorral beszórt munkalapon 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és csillagokat szúrunk ki belőle.

A kiszúrt csillagokat sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük. A 125 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 10-12 percig, majd kivéve mindegyik tetejét megkenjük a maradék porcukros tojáshabbal. Ha kész, tegyük vissza további 5 perce a 125 °C-os sütőbe.

Kiemelt kép: Pixabay

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: