Otthon / Friss hírek / Magyar koronavírus-halállal riogató kamuoldalakra csapott le a rendőrség – hvg.hu

Magyar koronavírus-halállal riogató kamuoldalakra csapott le a rendőrség – hvg.hu

Kattintásvadász “kamuoldalak” olyan álhírekkel riogattak, amelyek szerint a koronavírus miatt budapesti pályaudvarokon többen összeestek és meghaltak. Közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt két ember ellen eljárást indítottak – tette közzé az Országos Rendőr-főkapitányság szombat reggel a police.hu-n.

Vuhani koronavírus
Korábban ismeretlen koronavírus miatt tört ki járvány Kína hatodik legnépesebb városában, a 10 millió fős Vuhanban. Az azóta a világ mind több országában felbukkanó, tüdőgyulladással járó megbetegedés néhány hét alatt száznál is több halálos áldozatot szedett. A koronavírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Magyar nyelvű internetes oldalakon olyan valótlan hírek jelentek meg, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember is megfertőződött a kínai eredetű koronavírussal, fővárosi pályaudvarokon emberek estek össze és haltak meg a fertőzés miatt – írta a rendőrség.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya megállapította, hogy a több tucat “kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai. Ezeken az oldalakon általában a közvéleményt éppen foglalkoztató témájú, de hazugságokon alapuló cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el. 

Az oldalak szerkesztőinek az volt a céljuk, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak – közölte a rendőrség. Az NNI nyomozói a hálózat felszámolására pénteken összehangolt akciót tartottak, több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt lefoglaltak. Egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben – olvasható a közleményben.

Borítóképünk illusztráció.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: