Otthon / Friss hírek / 2008 óta nem zuhant akkorát az olajár, mint most – hvg.hu

2008 óta nem zuhant akkorát az olajár, mint most – hvg.hu

Tíz százalékot esett egyetlen nap alatt a kőolaj világpiaci ára, miután a vezető kitermelők – Oroszország ellenállása miatt – pénteken nem egyeztek meg a kitermelés további koordinált visszafogásáról.

 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai, közülük is elsősorban Szaúd-Arábia azt javasolta, hogy hosszabbítsák meg a már érvényben lévő korlátozást és e mellett döntsenek újabb csökkentésről is. A javaslat háttere, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt visszaesett a termelés és a közlekedés, emiatt pedig jelentősen csökkent az energiahordozók iránti igény is.

Oroszország azonban nemet mondott a kezdeményezésre és azt javasolta, hogy az érintett országok áprilisban vizsgálják meg újra a kérdést.

A megegyezés elmaradása miatt a BBC beszámolója szerint Brent típusú olaj árfolyama  több mint 9 százalékkal zuhant és hordónként 45,27 dollárt adtak érte a tőzsdéken, míg a West Texas Intermediate ára 10,1 százalékot esett, és 41,28 dollárra mérséklődött. AZ év eleje óta az olajárak mintegy 30 százalékot estek.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Palkovics: A cégvezetőkre és a dolgozókra kell hagyni, mi legyen a home office sorsa

A határon túlra átjáró dolgozók helyzetéről és a turizmusról is tárgyalt Palkovics László az osztrák …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: