Otthon / Egészségügy / Megvan az első magyar koronavírusos, aki se külföldön nem járt, se más koronavírusossal nem volt kapcsolatban – 24.hu

Megvan az első magyar koronavírusos, aki se külföldön nem járt, se más koronavírusossal nem volt kapcsolatban – 24.hu

Hárommal, már 16 főre nőtt a Magyarországon diagnosztizált koronavírusos betegek száma, közölte Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője napi sajtótájékoztatóján. Azt is elmondta, hogy a kormány a különleges jogrend bejelentése óta meghozta a részletes szabályokat is arról, hogyan kell ezt végrehajtani. A határellenőrzést megkezdték, és minden beérkező járművet vagy személyt, ellenőriznek.

Lakatos szerint folyamatban van az előkészülete annak, hogy a többi határon is lehetséges legyen ugyanezeket az ellenőrzéseket végrehajtani.

Elmondta, hogy négy magyar érkezett éjféltől reggel nyolcig Olaszországból Magyarországra, ők azonnal otthoni karanténba kerültek. 

Két román állampolgártól megtagadták a belépést, és két dél-koreai állampolgárt is visszairányítottak Ausztriába. Ma éjféltől Olaszországból nem érkezik gép Magyarországra, egyetlen Alitalia gép szállt csak le, hogy az itteni olasz turistákat hazaszállítsa. A hatósági karantén azt jelenti, hogy az Olaszországból hazaérkezett állampolgárok a lakhelyükön kerülnek 14 napos karanténba. Lakatos elmondta, hogy kiutasítják azokat az állampolgárokat, akik nem magyarok, de megszegik a karantén szabályait.

Az időskorúak védelmében tett intézkedésekről Dömötör Csaba államtitkár beszélt. Elmondta, hogy ma reggeltől a kormány időseknek szóló koronavírusról szóló filmeket jelentet meg. Ezek felhívják a figyelmet arra, hogy kerülni kell azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket és a tömegközlekedést. A filmek külön felhívják a figyelmet arra, hogy ha tünetek jelentkeznek, nem személyesen, hanem telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál.

Dr. Szlávik János, a Szent László kórház osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a három új betegből az első egy iráni diák, akinek tegnap lett pozitív a tesztje, és egyike azoknak, akiket a kormány korábban rendbontással vádolt. A másik egy magyar állampolgár, aki Izraelből érkezett haza. A harmadik egy 49 éves magyar beteg, aki nem járt külföldön és nem találkozott koronavírusos beteggel. Szlávik elmondta, hogy megvan az első gyógyult koronavírusos beteg is, ő az egyik iráni diák.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, hogy a határon hatósági karanténba helyezett magyaroknak nem feltétlenül kell a bejelentett lakhelyükön tölteniük a 14 napos karantént, ez lehet a valódi lakhelyük is, de két hétig a lakást sem hagyhatják el. Kapnak egy olyan feliratot, amelyet az ajtóra lehet rakni, és szerepel rajta, hogy járványügyi megfigyelés alatt áll az ott lakó ember. Ha nem egyedül élnek, akkor a többi személy, aki nem járt külföldön, elhagyhatja a lakást, hiszen se nem beteg, se nem kontakt, ezért a vele élők nem számítanak gyanús esetnek.

Müller azt ajánlja, ha több vécé van a lakásban, különítsenek el egyet a karanténban lévő személynek, és ha lehetséges, külön evőeszközöket használjon. A vírus nagyon érzékeny a klórra, ezért érdemes ezzel fertőtleníteni. Müller még egyszer hangsúlyozta, hogy mindenki mosson kezet, lehetőleg langyos, szappanos vízzel. Arról is beszélt, hogy a hatósági karanténban lévő személyek vehetnek át ételt, ha házhoz szállítják őket, mert ez, ahogy a posta átvétele, nem számít szoros kontaktusnak. De a szennyes ruhát külön zacskóban gyűjtsék, várjanak vele 1-2 napot, aztán együtt kezelhető a család többi tagjának szennyesével.

Lakatos Tibor elmondta, hogy a rendőrség részt fog venni a rendezvények ellenőrzésében is, és hamarosan elkezdik ellenőrizni a szórakozóhelyeket is, hogy nem tartanak-e száz fő feletti rendezvényt. Ennek a felelőssége a rendezőké és az üzemeltetőké. Lakatos elmondta, hogy azért került ki csak egy nappal később a kormányzati tájékoztató honlapra a három új betegről az információ, mert ide csak alaposan ellenőrzött adatok kerülhetnek ki.

Lakatos szerint összesen 16 koronavírusos fertőzött van Magyarországon, nem több. Illetve már csak 15, mert egyikük meggyógyult. Azt is elmondta, hogy a fiatalok nincsenek kitéve a vírusnak, ezért nem állna arányban az iskolák bezárása azzal a teherrel, amit ez később jelentene nekik. Lakatos nem tudta megerősíteni, hogy az egyik magyar beteg a UPC-nél dolgozott-e, de ezt Müller Cecília végül megerősítette. Köszönetet mondott a UPC-nek, hogy lezárta az épületet, amit egészen szerdáig nem fognak használni.

Müller kérdésre végül elmondta, hogyan kaphatta el az a magyar a vírust, aki nem járt külföldön és nem érintkezett koronavírusossal: valószínűleg kollégáitól kaphatta el, akik Ausztriában jártak, de nem fertőzöttek, csak hordozók. 

Müller elmondta, hogy Észak-Rajna-Vesztfália egyik területe is bekerült a gócpontok közé, és az orvosok bizonyos légúti tüneteknél dönthetnek úgy, hogy vizsgálatot kezdeményeznek. De lassan Spanyolország, Svájc és Franciaország is a gócpontok közé kerül.

Lakatos elmondta, hogy nem tervezik hazahozni az Olaszországban rekedt magyarokat, mert ezzel azt kockáztatták, hogy repülőgépen behozzák a vírust

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: