Otthon / oktatás / Maruzsa Zoltán: Változhat az érettségi, a NAT viszont nem, mert a tanároknak több idejük lett – hvg.hu

Maruzsa Zoltán: Változhat az érettségi, a NAT viszont nem, mert a tanároknak több idejük lett – hvg.hu

A köznevelésért felelős államtitkár még nem tudja, mi lesz az érettségivel, de arra biztatja a diákokat, hogy készüljenek rendesen. A tanároknak szerinte a karantén és a digitális oktatás több szabadidőt hozott.

Maruzsa Zoltán, aki természetesen a kormány megfelelő oktatási akciócsoportjának is tagja, az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy dolgoznak az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein, de erről még korai beszélni. Minden érettségizőnek azt tanácsolta, hogy most a felkészülésre fókuszáljon.

Úgy látja, ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák. „Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások – tette hozzá.

Változhat a középiskolai beiratkozás menetrendje is. Miután már lezajlottak a középiskolai felvételi írásbeli és szóbeli vizsgák, ebben nem okoz fennakadást a koronavírus. A beiratkozás „technikáján is gondolkodunk, de ahogyan szokták mondani, »kellő időben a kellő csapást«. Április végi időpontokról beszélünk, amikor ez hagyományosan megtörtént, így azt gondolom, hogy még van időnk, és akár június elejére is eltolhatjuk a beiratkozást”.

Maruzsát kérdezték az új Nemzeti alaptantervről is, ennek elhalasztását kezdeményezte több pedagógus szervezet és szakszervezet, mondván, hogy a digitális oktatásra való átállás (amihez a kormány gyakorlatilag semmilyen segítséget nem adott, az általa kifejlesztett Kréta rendszer állandóan lefagy, de ha működik sem igazán alkalmas a távoktatásra) rendkívüli munkaterhet ró a pedagógusokra. Az államtitkár viszont leszögezte, hogy a NAT szeptemberi bevezetését nem halasztják el. Mint mondta, ő úgy látja, hogy a pedagógusoknak a jelen helyzetben több szabadideje van, így van lehetőségük elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat.

Maruzsa büszke a távoktatásra való átállás miatt is. „Szerintem jó választ találtunk és jó irányba indultunk, amikor ezt kezdeményezte a kormány”.

A szakember szerint a tanárok is jól fogadták az új rendszert.

Ez egyelőre nem egy reprezentatív felmérés, visszajelzés az ügyről, de azt tapasztaljuk, hogy boldogság van szerte a rendszerben. Akikkel beszélünk, akiket kérdezünk, azt mondják, hogy a kollégák felzárkóztak a feladathoz.

Az államtitkár szerint a KRÉTA rendszer is jól vizsgázott, és a kormány utóbbi években elkezdett fejlesztései is segítették a pedagógusokat.

Maruzsa Zoltán úgy látja, a kényszer szülte megoldás szemléletváltáshoz vezethet a magyar oktatásban. „Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott, vagy mert volna bevezetni” – jegyezte meg.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Az ADOM diákmozgalom azt kéri a kormánytól, hogy ne tegye kötelezővé a jelenléti oktatást az általános iskolákban

Közleményt adott az ADOM diákmozgalom azok után, hogy a kormány döntése szerint április 19-én kinyitnának …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: