Otthon / Friss hírek / JÁRVÁNY LEPLE ALATT DIKTATÚRÁT…

JÁRVÁNY LEPLE ALATT DIKTATÚRÁT…

 

Beszélgettünk már kávézóban, cukrászdában, de a járvány terjedése miatt most különösen indokolt volt az online interjú. Ander Balázst, a dél-somogyi ellenzéki országgyűlési képviselőt kérdeztük a felhatalmazási törvény körül kialakult mizériáról, a hétfői parlamenti szavazás hátteréről.

HDS: -Iszonyatos mocsokáradatot zúdított a kormánypárti troll-hadsereg a nyakukba. A sokszor felessel megvett csőcselék habzó szájjal hazaárulózik, fenyegetésekkel igyekeznek megfélemlíteni a nekik nem tetsző módon voksolókat. Tényleg ennyire elfogadhatatlan volt a törvényjavaslat?

 

Ander Balázs: -Ebben a formában mindenképpen. A veszélyhelyzet határozatlan ideig történő meghosszabbításáról szóló törvény nem a koronavírus elleni védekezést szolgálja, hanem Orbán Viktor diktatúrájának kiteljesedését, a rendeleti kormányzást. Hiába ajánlottunk három hónapos opciót.

 

HDS: -Úgy érzik, hogy veszélyben forog a demokrácia?

Ander: -Amit Orbán és a Fidesz kér, az nem más, mint felhatalmazás államcsínyre! Erre felelős párt és politikus nem mondhat igent. Így én is nemet nyomtam.

 

HDS: -Mi volt a fő probléma a javaslattal? A különleges jogkör?

 

Ander: -Dehogy! A kérdés az volt, hogy megadhatjuk-e élethosszig tartó időtartamra Orbánnak, hogy rendeleti úton kormányozhasson?  A Jobbik válasza nagyon egyszerű: királyságban igen, demokráciában soha. Még az ókori Rómában is csak fél évre választottak diktátort, amikor veszélybe került az állam. A Jobbik minden erejével támogatja a koronavírus elleni védekezést, de elutasítja Orbán koronadiktatúráját.

HDS: -A fideszes politikusok videóüzenetekben támadják önöket, és azt állítják, a vírus oldalára álltak.

Ander: -Iszonyatos és gonosz demagógia! Dehogy álltunk a vírus pártjára! A Jobbik nem a jogállamiságtól és a demokráciától, hanem a koronavírustól akarja megvédeni az országot.

 

HDS: -Át fog jönni ez az átlagos választópolgárnak? A kormánypárti médiaúthenger döbbenetes erőket képes megmozgatni…

Ander: -Abban nincsen vita, hogy meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzetet – ezt természetesen a Jobbik is támogatja -, de csak korlátozott ideig, két-három hónapra. Itt lepleződik le Orbán Viktor valós szándéka! Miért nem éri be ennyivel? Miért nem elfogadható számára, ha nem a beláthatatlan idők végeztéig, hanem csak korlátozott időtartamra kap ilyesféle jogköröket, ami – ha a szükség úgy hozná – ismét meghosszabbítható lenne? Látni kell minden gondolkodó embernek,

nem kér sokat a Jobbik és az ellenzék, csak a rendeleti kormányzás időbeli korlátját, ám Orbán parlamenti válaszából az derült ki, hogy semmit sem hajlandó engedni, előre eldöntötte, hogy királyt játszik és korlátlan teljhatalomra törekszik.

HDS: -Mire lenne szükség önök szerint inkább?

 

Ander: -Hát nem Orbán teljhatalmára, hanem megfelelő egészségügyi eszközökre és intézkedésekre… Nem Orbán korlátlan hatalmára van szüksége az országnak, hanem tesztekre, szűrésekre, maszkokra, lakhelyelhagyási korlátozásra és anyagi segítségre a családoknak, munkájukat elveszítő embereknek.

HDS: -Önök folyamatosan hangoztatják, ha nem akarjuk, hogy az egészségügy teljesítőképességet meghaladja a fertőzött betegek száma, akkor tesztekre, házi karanténra és védőfelszerelésekre van szükség. Hogy látják, rendben mennek e téren a dolgok?

 

Ander: -Hiába hazudta Orbán a múlt pénteken is, hogy rendelkezésre állnak a védőfelszerelések, maszkok, azok mindenhol hiánycikkek, még az egészségügyi dolgozóknak sem állnak rendelkezésre. Még az intenzív ágyaknál dolgozó orvosoknak, ápolóknak sincsen megfelelő védőfelszerelése – ez az igazi skandalum, ez mutatja, mennyit költött és törődött a Fidesz az elmúlt 10 évben az egészségüggyel.

 

HDS: -Nem csupán egészségügyi vészhelyzettel nézünk szembe, a gazdasági vetülete is borzasztó lesz a járványnak. Ebben a tekintetben mi a Jobbik álláspontja?

Ander: -Ahhoz kell megteremteni a gazdasági feltételeket, hogy az otthon maradó munkavállalók és családjai ne haljanak éhen. A Jobbik szerint munkahelyvédelmi alapot kell létrehozni és közvetlenül a munkavállalókat kell védelemben részesíteni. Amíg a magyar kormány egy forintnyi támogatást sem nyújt azoknak a munkavállalóknak, akik most lettek a járvány miatt munkanélküliek, addig például a brit, a cseh és a román állam 90, 80, vagy 75 százalékos bérkiegészítést ad az állásukat elveszítő állampolgáraiknak. Az ország megmentői és hősei nem a parlamentben ülő politikusok és kormánytagok, hanem az elmúlt 10 évben tudatosan lerohasztott egészségügyben dolgozók, akik megalázóan alacsony fizetésért kockáztatják saját egészségüket is. Magyarországot ma az emberek életéért küzdő egészségügyi dolgozók, a közszolgáltatásokat végzők, a rendőrök, katonák és a pult mögött álló bolti alkalmazottak viszik a hátukon.

 

HDS: -Ennek ellenére, a kormánypárti képviselők arra sem méltatták az egészségügyben dolgozókat, hogy elismerve érdemeiket, áldozatvállalásukat, megtapsolják őket…

feltételeket, hogy az otthon maradó munkavállalók és családjai ne haljanak éhen. A Jobbik szerint munkahelyvédelmi alapot kell létrehozni és közvetlenül a munkavállalókat kell védelemben részesíteni. Amíg a magyar kormány egy forintnyi támogatást sem nyújt azoknak a munkavállalóknak, akik most lettek a járvány miatt munkanélküliek, addig például a brit, a cseh és a román állam 90, 80, vagy 75 százalékos bérkiegészítést ad az állásukat elveszítő állampolgáraiknak. Az ország megmentői és hősei nem a parlamentben ülő politikusok és kormánytagok, hanem az elmúlt 10 évben tudatosan lerohasztott egészségügyben dolgozók, akik megalázóan alacsony fizetésért kockáztatják saját egészségüket is. Magyarországot ma az emberek életéért küzdő egészségügyi dolgozók, a közszolgáltatásokat végzők, a rendőrök, katonák és a pult mögött álló bolti alkalmazottak viszik a hátukon.

HDS: -Ennek ellenére, a kormánypárti képviselők arra sem méltatták az egészségügyben dolgozókat, hogy elismerve érdemeiket, áldozatvállalásukat, megtapsolják őket…

Ander: -Nem bizony. De mással kapcsolatban is süket fülekkel rendelkeznek. Hiába kérjük a lakhelyelhagyási korlátozást bevezetését a Jobbik a vírus terjedésének lassítása érdekében. Folyton elmondjuk: A holnap áldozatai tegnap és ma fertőződtek meg. A Jobbik a kezdetektől a legszigorúbb járványügyi szabályok bevezetését követeli a magyar emberek egészsége érdekében. Figyelembe véve a lerohasztott egészségügy kapacitását, felszereltségét és a már most túlterhelt dolgozók állapotát. Szóval, nem az ellenzék akadályozza a járvány elleni védekezést a hétfői parlamenti szavazással, hanem a maszkok, a tesztek szükségletekhez mérten nagy hiánya és a lerohasztott egészségügy.

HDS: -Önök azt is állítják, hogy Orbán hazudik, mert a veszélyhelyzet és az ezzel összefüggésben hozott kormányhatározatok fenntartása és meghosszabbítása a kormány hatásköre!

Ander: -Így igaz! A kormány hazudik: az ellenzék Orbán hatalmi tébolyára és korlátlan ideig tartó teljhatalmára mondott nemet, nem pedig a veszélyhelyzetre. Ismétlem, még a Római Birodalomban is időbeli korlátja volt a diktátori felhatalmazásnak, de Orbánnak ez sem elég! Nekünk a járvány megállítása az első: a Jobbik benyújtotta a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozati javaslatát. Öntsünk tiszta vizet a pohárba! A Jobbik és az ellenzék csak határidőt kért Orbán rendeleti kormányzásához, semmi mást. A parlament online működéséhez is adottak lennének a feltételek. Ha Romániában meg tudták oldani, akkor itt miért nem?

 

HDS: -Miként az az Alfahír is megírta, a keddi parlamenti vitán a KDNP-s Nacsa Lőrinc bevallotta, hogy azért találták ki ezt a 4/5-ös szavazást, hogy a koronavírussal kapcsolatos felelősséget az ellenzékre lehessen hárítani. Jól látjuk, a sunyi és gonosz taktika egyesek agyát teljesen megmételyezte. Hogyan lehet kivédeni az ilyen nemtelen cselszövéseket és semlegesíteni a gyűlöletszító agymosodát?

Ander: -Véleményem szerint ez az ördögi taktika az igazi nemzetárulás. A védekezés pedig legalább olyan nehéz ellene, mint a most terjedő ragály ellen védekezni.

 

HDS: -Mi a véleménye a karanténszökevény kormánypárti képviselőről?

 

Ander: -Felelőtlen alak! Milyen példát mutat ezzel a viselkedéssel egy krízishelyzetben a házi karanténját megszegő B. Nagy László?

Egészen elborzasztó ez a hozzáállás!

HDS: -Csak remélni tudjuk, hogy nem lesz ragadós ez a hajmeresztő attitűd!  Önnek és olvasóinknak is kitartást kívánunk!

 

P.R.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Jakab Péter: Nem ítélek el senkit és nem is rekesztek ki senkit

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje Facebook-posztjában reagált azokra a kritikákra, melyeket ő és pártja …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: