Otthon / Egészségügy / Lehet, hogy mégsem jó a Magyarországon is előállítható ígéretes gyógyszer a koronavírus ellen – hvg.hu

Lehet, hogy mégsem jó a Magyarországon is előállítható ígéretes gyógyszer a koronavírus ellen – hvg.hu

Egy szűk körben végzett kísérlet eredménye szerint a hidroxiklorokvin néven ismert hatóanyag – egy nemrég elvégzett francia kutatás eredményével ellentétben mégsem jó a koronavírus ellen.

A kínai kutatók szerint önmagában mégsem hatásos a maláriás betegek kezelésére is használt gyógyszer hatóanyaga, a hidroxiklorokvin arra, hogy gyógyítsa a koronavírusos betegeket. A kis csoporton elvégzett tesztek során nem találtak arra bizonyítékot, hogy a fent említett hatóanyag valóban sikerrel venné fel a harcot a vírussal.

A most közölt eredmény annak fényében meglepő, hogy francia tudósok korábban ennek ellenkezőjére találtak bizonyítékot. Az általuk elvégzett vizsgálatok azt mutatták, a hidroxiklorokvin önmagában is hatékony gyógyszer, ám egy másik hatóanyaggal, az azitromicin nevű antibiotikummal együtt fejt ki igazán jó hatást.

© Pixabay/qimono

Sőt, hogy még egyet csavarjunk a dolgon: korábban olasz és kínai tapasztalatok is azt mutatták, hogy a maláriaellenes hatóanyag eredményesen alkalmazható a koronavírus-terápiában. A magyar kormány ennek apropóján szerdán meg is tiltotta ennek kivitelét az országból, az itthon maradt mennyiség 2,2 millió ember kezelésére lehet elég.

A mostani, és a korábbi francia kutatásban ugyanakkor van egy közös pont: mindkettőt meglehetősen kis létszámú betegen tesztelték, ezért egyik eredményt sem lehet megbízhatóbbnak tekinteni a másiknál. Az Egészségügyi Világszervezet épp a héten jelentette be, hogy a hidroxiklorokvin és a klorokin hatóanyagok COVID-19-re kifejtett hatását széles körben is tesztelni fogják majd.

© MTI / Balogh Zoltán

Gizmodo által idézett friss eredményről kínai Csöcsiangi Egyetem tudósai számoltak be az intézmény tudományos folyóiratában. A beszámoló szerint mindössze 30 betegen végeztek kísérletet. A páciensek felének öt napon át adták a hidroxiklorokvint, a másik 15 ember amellett egyéb, influenza- és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációjával kezelték.

A betegeket a terápia során folyamatosan tesztelték koronavírusra. A hetedik napon minden páciens eredménye negatív lett, ami alapján nem lehet kijelenteni, hogy a hidroxiklorokvin alkalmazásából bármilyen előny származott volna. Azitromicint egyik beteg sem kapott, így nem tudni, hogy a koktél másként hatott-e volna.

Hogy a kontrollcsoporton alkalmazott szerek – például lopinavir és ritonavir – hatásosak lennének-e mindenkin, azt egyelőre szintén nem lehet kijelenteni, hiszen ezekkel is csak kiscsoportos kutatások zajlottak. Kínában több tucat másik szer mellett éppen most vizsgálják ezek pontos hatását.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Jakab Péter: Nem ítélek el senkit és nem is rekesztek ki senkit

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje Facebook-posztjában reagált azokra a kritikákra, melyeket ő és pártja …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: