Otthon / Friss hírek / Nyilatkozatháború a minisztérium és a PDSZ között a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonya miatt – magyarhang.org

Nyilatkozatháború a minisztérium és a PDSZ között a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonya miatt – magyarhang.org

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), melyben elítélik, hogy a kormány a szakképzés pedagógusai után a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát is elvenni tervezi. Közben a területért felelős minisztérium azt állítja, az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint a jelenlegi.

Mint írják, a törvénytervezet benyújtása „annak a folyamatnak a része, mely kiszolgáltatottabbá tenné a magyar munkavállalókat, beterelve a köz szolgálatáért dolgozókat, a mindinkább munkavállaló-ellenes Munka törvénykönyve hatálya alá.”

„Húsvéti lelkület helyett a kormány az ünnep leple alatt támadja tovább a bérből és fizetésből élőket, mélységesen etikátlanul kihasználva nemcsak az ünnepet, de a válsághelyzetet is káros elképzelései megvalósításához.” – fogalmaz a PDSZ.

A szakszervezet szerint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt) alóli kiszervezés nemcsak a kulturális területen dolgozókat hátrányosan érintő terv, hanem mindannyiunkat, akik közalkalmazottak vagyunk súlyosan veszélyeztet. „Mindannyian tudjuk, hogy a valódi cél nem az úgynevezett »rugalmas foglalkoztatás«, hanem a munkavállalók jogainak további csorbítása.” – zárul az érdekvédelmi szervezet közleménye.

A közlemény kísérőszövege azt is megjegyzi, hogy a PDSZ elnöke 2019. október 7-én levéllel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, ebben kérte, cáfolja meg azokat a híreszteléseket, hogy tervben van a Kjt. megszüntetése, illetve kivezetése. A szakszervezet levelére azóta sem kapott választ, ahogy írják, „nem véletlenül”. „Novemberben a szakképzés, most pedig a kulturális szféra munkavállalóit érte utol az az intézkedés amelytől tartottunk.”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ausztriában július elsejétől jönnek a komoly feloldások

Ausztriában július elsejétől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon, és kinyithatnak a több mint …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: