Otthon / Egészségügy / Sok egészségügyis „lehúzásra került” a járvány miatt bruttó 500 ezret kapók listájáról – hvg.hu

Sok egészségügyis „lehúzásra került” a járvány miatt bruttó 500 ezret kapók listájáról – hvg.hu

A gyógyszerész- és az orvosi kamara is tiltakozott, miután kiderült, hogy sok egészségügyi dolgozónak nem jár az Orbán Viktor által beígért 500 ezer forint plusz juttatás.

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter bejelentette, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által korábban megígért, a Covid-19 járvány alatti helytállásért minden egészségügyi dolgozónak járó, egyszeri juttatásból mintegy 160 ezer egészségügyi dolgozó részesül. A miniszter felsorolásában a közforgalmú gyógyszertárak dolgozói nem szerepeltek – emlékeztet közleményében Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Hankó szerint Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szóban azt közölte velük, a minisztérium által készített előterjesztésben a lakossági gyógyszerellátást biztosító gyógyszerészek és (szak)asszisztensek még szerepeltek, azonban a végső döntés meghozatala során a juttatást kapók listájáról „lehúzásra kerültek”. Az indoklást az államtitkár asszony nem ismeri.

„A Magyar Gyógyszerészi Kamara nevében minden gyógyszerésznek és (szak)asszisztensnek ez úton is köszönöm a járvány alatti helytállását, amellyel – az egész egészségügyben szinte egyedülálló módon – valamennyi gyógyszertár folyamatosan, közvetlenül és teljes körűen elérhető volt a járvány ideje alatt is. A döntésért – a döntéshozók helyett – az elnézésüket kérem” – írja Hankó Zoltán.

A Magyar Orvosi Kamara egy Facebook-bejegyzésben fejezte ki elégedetlenségét. „A közfinanszírozott egészségügy, a magánegészségügy, a szociális szféra dolgozói, a gyógyszerészek és diplomás tagjaink mind részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Mindenki a saját területén állt helyt. A korlátozások ideje alatt egyenlőek voltunk, mindenkire ugyanaz vonatkozott. Most, amikor a kiesett bevételek pótlásáról van szó, ismét nem tekintik egyenlőnek az egészségügyi dolgozókat” – írják. A Magyar Orvosi Kamara álláspontja, hogy „csak egy olyan egészségügy lehet hatékony, ahol a rendszer középpontjában a beteg áll, körülötte pedig egységben a segítő szakemberek. Ezért minden megosztó intézkedés káros lehet a betegek számára”.

Orbán Viktor még áprilisban ígérte meg először, hogy az egészségügyi dolgozók – mint utóbb kiderült: bruttó – 500 ezer forintot kapnak a járványhelyzet miatt, illetve mert a járvány miatt bevezetett intézkedések miatt sokan jelentős bevételi forrásoktól estek el. Május 25-én a parlamentben azt mondta, a juttatást július 1-ével fizetik ki.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Závecz: Az ellenzék továbbra is vezet, de a Fidesz kezdi ledolgozni a hátrányát

Októberről novemberre jelentősen, 3 százalékkal (34 százalékról 37 százalékra) nőtt a Fidesz támogatottsága. A második …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: