Otthon / Friss hírek / Három és fél milliárddal támogatja Rogán minisztériuma a Habony bizalmi emberét is tagjai közt tudó alapítványt – hvg.hu

Három és fél milliárddal támogatja Rogán minisztériuma a Habony bizalmi emberét is tagjai közt tudó alapítványt – hvg.hu

Civil szervezethez mérten rekordösszeggel, közel 3,5 milliárd forinttal tömte ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2020-ra a Batthyány Lajos Alapítványt. Az érdekesség kedvéért megnéztük a szervezet tavalyi beszámolóját, és kiderült: már tavaly is közel ennyi költségvetési támogatást kaptak. Az összegből viszont, amely nagyjából megegyezik tizenegy kiemelt fővárosi színház támogatásával, az alapítvány további szervezeteket támogatott, köztük a kormányközeli Alapjogokért Központot működtető kft-t, amelyet valamiért nem akart közvetlenül pénzelni Rogán Antal minisztériuma.

Elsőre elírásnak gondoltuk a Miniszterelnöki Kabinetiroda frissen közzétett szerződéslistájában, de rövid úton kiderült, hogy nem az, hogy pár százezer forint híján 3,5 milliárd forintos támogatást kapott 2020-as működésére és feladataira a Batthyány Lajos Alapítvány.

Az 1991-ben Antall József miniszterelnök kezdeményezésére létrejött alapítvány kuratóriumának 2018 végéig tagja volt például a Fidesz EP-képviselője, Szájer József, kuratóriumi elnöke pedig Martonyi János korábbi külügyminiszter volt. A 2018-ban ők viszont kiléptek, és a kuratórium tagja lett például a Habony Árpád bizalmi emberének tartott Kobza Miklós, Orbán Viktor korábbi fotósa, az MTVA volt sajtófőnökeIllés Géza Márton, a Fidesz-közeli háttérember, Tombor András ügyvédje, a kuratórium vezetését pedig Dezső Tamás történész, az ELTE BTK korábbi dékánja, a Migrációkutató Intézet vezetője vette át.

A „magyar nemzet iránt elkötelezett, az európai egység irányába mutató, a közös keresztény értékek és a demokratikus, képviseleti kormányzás alapján álló magyar közélet támogatására” létrehozott szervezetet mindig is támogatták valamilyen mértékben a mindenkori kormányok, 2011-ben azonban például még csak 3,2 millió forintot kapott a központi költségvetésből, és 17,5 milliót a Fidesz pártalapítványától.

Az összeg lassacskán kúszott felfelé, de még 2014-ben is „csak” 124,5 millió, 2016-ban 358 millió, 2018-ban pedig 657 forint költségvetési támogatást kapott a szervezet, 2019-ben viszont az az évi beszámoló szerint már az ideihez hasonló nagyságrendet: 3,53 milliárd forintot.

Igaz, közben a támogatott tevékenységek és szervezetek köre is kibővült: míg a korábbi években főként „a közvéleményt érintő vitás kérdésekkel kapcsolatos témákban” írt tanulmányok megjelentetésére, előadások, konferenciák szervezésére, gyakornoki programokra, illetve az alapítvány által fenntartott Hungarian Review tudományos folyóirat és a szintén általa működtetett Danube Institute politikai kutatóintézet működésére és programjaira ment a támogatás, addig a szervezet 2019-es beszámolója szerint már bővült a kör. Egy a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott 500 millió forintos támogatáscsomagnál „az üzleti évben végzett főbb tevékenységek” alatt azonban egy balatonszepezdi ingatlan megvásárlása mellett csak egyetlen egy másik tétel szerepelt például: a Jogállam és Igazság Nonprofit kft. támogatása.

A kft-ről nem más, mint a kormányközeli Alapjogokért Központ „üzemeltetője”, amely 2013-as alapítása óta többször kapott például a Fidesz pártalapítványától vagy a jegybank alapítványától több tíz milliós vissza nem térítendő támogatást. A kft tulajdonos-ügyvezetője Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, aki tavaly márciusa óta a 2018 végén létrehozott kormánypárti médiamamut, a KESMA vezetője is.

Hogy az ötszázmillió forintból mennyi volt a balatoni nyaraló és mennyi jutott az Alapjogokért központnak, az sajnos nem derül ki a beszámolóból – és egyelőre a Jogállam és Igazság Nonprofit kft.-éből sem, utóbbi ugyanis még nem adta le azt a május 30-i határidőre.

Annyi biztos, hogy 2019-ben nemcsak az iménti 500 millió valahányad része jutott a Batthyány Alapítványtól Szánthó cégéhez: egy másik, nagyobb, 2,048 milliárdos, szintén a Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatási csomagban ugyanis két tucat, az alapítvány által támogatott közpolitikai kutatással foglalkozó szervezet között szintén az első helyen áll a Jogállam és Igazság Nonprofit kft. Hogy pontosan mennyit kaptak, az ennél a pontnál sincs feltüntetve.

De még ezzel sincs vége: egy harmadik, támogatási csomaggal ugyanis oktatási programok patronálására kapott 996 millió forintot Rogán Antal tárcájától az alapítvány, a támogatott 12 szervezet között pedig szintén ott virít – sajnos megint csak összeg nélkül – az Alapjogokért Központot működtető cég neve.

A Jogállam és Igazság Nonprofit kft. mellett kapott támogatást egyébként az alapítványtól a Kommentár folyóiratot kiadó, és a jobboldal nyári „szellemi fesztiválját”, a Tranzitot szervező Kommentár Alapítvány is, amelynek kuratóriumi tagja – egyben a Kommentár főszerkesztője – Békés Márton történész, a Terror Háza kutatási igazgatója.

A Batthyány Alapítványtól kapott összeg nem derül ki a beszámolóból, de a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződéslistája szerint a Kommentár Alapítvány saját jogon, a propagandaminisztériumtól is kapott 271 millió forintot a 2020-as működésre.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Sürgősséggel szavaztatják meg az Országgyűléssel a rendkívüli jogrend meghosszabbítását

Az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta, hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a plenáris ülés azt a törvénymódosítást, …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: